Istinsko blago

27 rujan 2016Pročitajte: Evanđelje po Luki 12:22-34

22 Tada reče svojim učenicima: »Zato vam kažem: Ne brinite se za život: što ćete jesti, ni za tijelo: u što ćete se obući. 23 Jer je život vredniji od jela, i tijelo od odijela. 24 Pogledajte gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju skrovišta ni žitnica: Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica! 25 Tko od vas svojim brigama može produljiti svoj život pa i samo za jedan pedalj? 26 Ako dakle ne možete ni najmanje, zašto ste tako tjeskobno zabrinuti za ostalo? 27 Pogledajte ljiljane! Kako rastu! Ne rade, ne predu, a ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svom sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 28 I kad Bog travu, koja danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni! 29 I zato ne pitajte što ćete jesti i što ćete piti, i ne uznemirujte se! 30 Za sve se to brinu neznabošci. Vaš Otac zna da vam to treba. 31 Nego tražite njegovo kraljevstvo, a ostalo će vam se dodati.
32 Ne boj se, malo stado; jer je volja vašega Oca da vam da kraljevstvo. 33 Prodajte što imate i dajte od toga milostinju! Pribavite sebi torbe nepoderive, neprolazno blago u nebu koje tat ne može ukrasti, niti ga moljac izjeda! 34 Jer gdje je vaše blago, ondje je i vaše srce.

Jer gdje je vaše blago, ondje je i vaše srce.

Luka 12:34

NA ispraćaju oca moje prijateljice netko je rekao: »Dok nisam upoznao vašeg oca, nisam znao da pomaganje drugima može biti tako zabavno.« Njezin je otac svojim udjelom pridonio izgradnji Božjeg kraljevstva. Služio je drugima, smijao se, volio i susretao napoznate ljude koji su mu postajali prijateljima. Kad je umro, njegova je ostavština bila ljubav. Za razliku od njega, njezina teta – starija sestra njezina oca – smatrala je svojom ostavštinom svoje bogatstvo i starost je provodila brinući se o tome tko će zaštititi njezine dragocjenosti i rijetke knjige.

Svojim je učenjem i primjerom Isus upozorio svoje sljedbenike da izbjegavaju gomilanje dobara, da daju siromašnima i cijene ono što neće zahrđati niti propasti. »Gdje je vaše blago«, rekao je Isus, »tu će biti i vaše srce« (r. 34, K. S.).

Možda mislimo da stvari daju smisao našem životu. No, kada nam se pokvari najnovija elektronička naprava ili smo zametnuli ili izgubili nešto vrijedno, počinjemo shvaćati da je naš odnos s Gospodinom to što nas ispunjava i traje. Naša ljubav i briga za druge je ono što ne propada i ne nestaje.

Zamolimo Gospodina da nam pomogne jasno vidjeti što je vrijedno i gdje

je naše srce. Tražimo prije svega »Njegovo kraljevstvo« (r. 31).

Amy Boucher Pye

Ono što smatramo vrijednim otkriva stanje našega srca.