Nadomak milosti

29 rujan 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 7:53 – 8:11

53 I odoše svaki svojoj kući.
1 A Isus ode na Maslinsku goru. 2 Rano ujutro dođe opet u Hram. Sav narod pohrli k njemu. On sjede i poče ih učiti. 3 Tada pismoznanci i farizeji dovedoše ženu zatečenu u preljubu, postaviše je na sredinu 4 i rekoše mu: »Učitelju, ova je žena sada zatečena u preljubu. 5 Mojsije nam je zapovjedio u zakonu da takve kamenujemo. A što ti veliš?« 6 Tim pitanjem htjedoše ga iskušati, da bi ga mogli optužiti. Isus se sagnu i stade pisati prstom po zemlji. 7 Kako su ga neprestano ispitivali, on se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!« 8 I opet se sagnu te nastavi pisati po zemlji. 9 Kad su čuli odgovor, stadoše se povlačiti jedan za drugim, počevši od starijih.
I ostade Isus sam sa ženom koja je stajala na sredini. 10 Isus se uspravi i upita: »Ženo, gdje su oni, dakle? Nitko te ne osudi?« 11 Ona odgovori: »Nitko, Gospodine!« Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

Kako su ga neprestano ispitivali, On se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!«

Ivan 8:7

KADA je skupina vjerskih vođa dovela pred Isusa ženu uhvaćnu u preljubu, nisu ni znali da su ju svojim naumom da ju kamenuju doveli nadomak Božje milosti. Namjera im je bila narušiti Njegov ugled. Da im je rekao da ju puste, mogli su ga optužiti da krši Mojsijev zakon. No da ju je osudio na smrt, mnoštvo koje ga je slijedilo odbacilo bi Njegovo naučavanje o milosrđu i milosti.

No Isus je situaciju okrenuo u svoju korist. Čitamo da je, umjesto da im odgovori, počeo pisati po zemlji. Kada su Ga nastavili ispitivati, rekao im je neka onaj koji nikada nije zgriješio prvi baci kamen, a onda je nastavio pisati po zemlji. Kada je sljedeći put pogledao prema njima, svi koji su ju optuživali su otišli. Jedan po jedan. Dakle, jedina osoba koja je mogla baciti kamen – jedini koji je bio bez grijeha – pogledao je ženu i iskazao joj milosrđe. «Ni Ja te ne ću osuditi«, rekao je Isus. »Idi, i odsad više ne griješi« (r. 11).

Bilo da danas trebate oproštenje zbog toga što osuđujete druge ili trebate jamstvo da nijedan grijeh nije veći od Božje milosti, ohrabrite se ovim riječima: danas nitko neće baciti kamen; idite i neka vas Božja milost promijeni.

Randy Kilgore

Služimo Spasitelja koji žarko želi oprostiti.