Držite se

01 listopad 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:12 – 4:1

12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu. 15 Mi koji smo »savršeni« razmišljajmo dakle ovako, a ako što drukčije mislite, Bog će vas o tome poučiti. 16 U međuvremenu držimo se onoga što smo dostigli!
17 Ugledajte se u mene, braćo, i gledajte one koji tako žive kao što nas imate za ugled! 18 Jer mnogi o kojima sam vam mnogo puta govorio, a sada i plačući govorim, žive kao neprijatelji Kristova križa. 19 Njima je svršetak propast, bog im je trbuh, a slava u njihovoj sramoti. Misle samo na ovozemno. 20 Ali naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja očekujemo, Gospodina Isusa Krista. 21 On će preobraziti naše bijedno tijelo da bude jednako njegovu slavnom tijelu, po sili kojom može sve sebi podložiti.
4
1 Zato, braćo moja ljubljena i poželjena, radosti i kruno moja, tako stojte u Gospodinu, ljubljeni!

Zato, braćo moja ljubljena i poželjena, radosti i kruno moja, tako stojte u Gospodinu, ljubljeni!

Filipljanima 4:1

PLANINU Tianmen u Kini smatraju jednom od najljepših planina na svijetu. Da biste vidjeli visoke stijene u svoj njihovoj veličanstvenosti, morate žičarom Tianmen Shan prijeći udaljenost od 7,5 kilometra. Nevjerojatno je kako ta žičara može svladati toliku udaljenost i popeti se uz tako strmu planinu bez ikakva vlastita pogona. Ipak, ona se sigurno uspinje do tih spektakularnih visina jer je svaka kabina pričvršćena na kabel koji vuče snažan motor.

Postavlja se pitanje kako mi kao vjernici možemo svladati ‘takve udaljenosti i tako strme litice’ i živjeti pobjedonosnim životom. Pavao je na to odgovorio: »Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu« (Filipljanima 3:14). Poput spomenute žičare, i mi moramo biti ‘pričvršćeni’. Moramo se držati Krista. I upravo je to Pavao mislio kada je rekao: »… stojte u Gospodinu, ljubljeni!« (4:1) Mi nemamo vlastiti pogon. U potpunosti ovisimo o Kristu koji nas pokreće prema naprijed. On će nas provesti kroz najveće nedaće i sigurno nas dovesti kući.

Pred kraj svoga zemaljskog života apostol Pavao je izjavio: »Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao« (2 Timoteju 4:7). Isto to možete i vi. Samo se čvrsto držite Krista.

Albert Lee

Održati vjeru znači pouzdati se u Boga da će nas držati.