Izvrstan lijek

05 listopad 2016Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:25-32

25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Veselo je srce izvrstan lijek.

Izreke 17:22, K. S.

NEOPREZNA vožnja, ljutnja, pogrdne riječi i psovke stalni su izvor sukoba među vozačima taksija i autobusa u našem gradu Accrai u Gani. No, prometna nezgoda kojoj sam nedavno nazočio imala je potpuno drukčiji ishod. Neoprezni se taksist skoro zaletio u autobus. Očekivao sam da će se vozač autobusa razljutiti i početi vikati na drugog vozača, ali nije. Umjesto toga, prestao se mrštiti i široko se nasmiješio pokunjenom vozaču taksija. I osmijeh je učinio čudo. U znak isprike taksist je podigao ruku, uzvratio osmijehom i produžio dalje.

Osmijeh ima nevjerojatan učinak na kemiju našega mozga. Istraživanja su pokazala da »kad se smiješimo, u mozgu se oslobađa hormon sreće endorfin, koji ima opuštajući učinak.« Ne samo da osmijehom možemo ublažiti napetu situaciju nego možemo smanjiti vlastitu napetost. Naši osjećaji djeluju na nas, kao i na druge. Sveto pismo nas uči: »Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! Budite jedni prema drugima plemeniti« (Efežanima 4:31,32).

Kada ljutnja ili napetost ili gorčina prijete našem odnosu s Gospodinom i s drugima, sjetimo se: »Veselo je srce izvrstan lijek.« Donosi nam radost i zdravlje.

Lawrence Darmani

Nalazimo radost kada naučimo živjeti u Isusovoj ljubavi.