Držati križ

07 listopad 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:7-12

7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. 12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus.

Ne kao da sam već postigao… nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus.

Filipljanima 3:12

ZNAMENITI je londonski propovjednik Charles Spurgeon 1856. godine utemeljio Pastor’s College na kojem su se muškarci pripremali za službe propovjednika i pastora. Nakon nekog vremena, točnije 1923. godine, koledž je preimenovan u Spurgeon’s College. Na današnjem grbu koledža nalazi se ruka koja čvrsto drži križ i latinske riječi Et Teneo, Et Teneor, što znači »Ja držim i mene drži«.

U svojoj je autobiografiji Spurgeon napisao: »To je geslo našega koledža. Mi… čvrsto držimo Kristov križ.. jer taj križ svom svojom snagom drži nas. Naša je želja da svaki muškarac spozna istinu i da je se drži; pogotovo istine o Kristu raspetome.«

U svojem je pismu Filipljanima Pavao istaknuo tu istinu kao temelj svoga života. »Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus« (r. 12). Kao Isusovi sljedbenici mi prenosimo poruku križa drugima dok nas Isus čvrsto drži u svojoj milosti i snazi. »A ja živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist… živim u vjeri u Sina Božjega koji me je ljubio i predao samoga sebe za mene» (Galaćanima 2:20).

Svakoga dana Gospodin nas drži u zagrljaju svoje ljubavi – a mi Njegovu poruku ljubavi prenosimo drugima.

David McCasland

Mi se držimo za Kristov križ i taj križ drži nas.