Raditi suprotno

10 listopad 2016Pročitajte: Posl. Kološanima 2:20 – 3:4

20 Ako ste dakle umrli s Kristom počelima ovoga svijeta, zašto vas vežu propisima, kao da još živite u svijetu: 21 »Ne uzimaj! Ne okusi! Ne dotiči!«? Sve to propada samom upotrebom. 22 To su ljudske zapovijedi i nauci. 23 Imaju doduše izgled mudrosti po umišljenoj pobožnosti, postu i trapljenju tijela, ali u njima nema ništa časno, nego služe zadovoljavanju puti.
3
1 Ako dakle uskrsnuste s Kristom, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi s desne strane Bogu! 2 Težite za onim što je gore, a ne što je na zemlji! 3 Jer umrijeste, i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu. 4 Kad se pojavi Krist, naš život, onda ćete se i vi s njim pojaviti u slavi.

Jer umrijeste, i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu.

Kološanima 3:3

IZLETI u divljinu mogu se činiti zastrašujućima, ali zaljubljenicima u prirodu to je baš privlačno. Planinari kupuju boce s ugrađenim filtrima da se mogu koristiti izvorima vode na koje naiđu putem jer trebaju više vode nego što mogu nositi. No, način na koji se pije iz tih boca je nelogičan. Naginjanje ne koristi. Žedan planinar mora puhati u bocu kako bi potjerao vodu da prolazi kroz filter. To je suprotno onome što se čini prirodnim.

I dok slijedimo Isusa mnogo toga nalazimo nelogičnim. Pavao je istaknuo jedan primjer: poštovanje pravila neće nas približiti Bogu. Pitao je: »Zašto vas vežu propisima kao da još živite u svijetu: ‘Ne uzimaj! Ne okusi! Ne dotiči!’?… To su ljudske zapovijedi i nauci» (Kološanima 2:20-22).

Pa šta da onda radimo? Pavao je dao odgovor: »Ako dakle uskrsnuste s Kristom, tražite ono što je gore« (3:1). »Jer umrijeste,« rekao je ljudima koji su bili itekako živi, »i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu« (r. 3).

Moramo se smatrati »mrtvima« vrijednostima ovoga svijeta i živima Kristu. Zato sada težimo živjeti onako kako nam je pokazao Onaj koji je rekao: »Nego tko među vama hoće biti velik, taj neka bude vaš poslužitelj« (Matej 20:26).

Tim Gustafson

Nego ono što je ludo pred svijetom, izabra Bog da posrami mudre. 1 Korinćanima 1:27