Umiranje za druge

14 listopad 2016Pročitajte: Prva Ivanova posl. 3:16,17

16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?

Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce.

Ivan 10:11

VOLIM ptice. Zato sam kupio kavez i šest ptica te ih odnio kući našoj kćeri Alice koja se počela brinuti za njih. Onda se jedna ptica razboljela i uginula. Pitali smo se bi li pticama bilo bolje da nisu u kavezu. Na kraju smo oslobodili preživjelih pet i promatrali ih kako veselo odlijeću.

A onda je Alice rekla: »Shvaćaš li tata da nas je smrt jedne ptice potaknula da oslobodimo ostale?«

Nije li to upravo ono što je Gospodin Isus učinio za nas? Baš kao što je grijeh jednoga čovjeka (Adama) donio osudu na svijet, tako je pravednost jednoga Čovjeka (Isusa) donijela spasenje onima koji vjeruju (Rimljanima 5:12-19). Isus je rekao: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri daje život svoj za ovce» (Ivan 10:11, K. S.).

Ivan to pojašnjava ovako: »Po tom upoznasmo ljubav što On za nas položi svoj život: tako moramo i mi položiti život za braću» (1 Ivanova 3:16). To vjerojatno neće značiti smrt u doslovnom smislu, ali slijedimo li Isusov primjer požrtvovne ljubavi, vidjet ćemo da i mi »dajemo svoj život«. Primjerice, možemo svoja materijalna dobra podijeliti s drugima (r. 17) ili odvojiti vrijeme za nekoga tko je osamljen ili treba utjehu.

Za koga se trebate žrtvovati danas?

Lawrence Darmani

Kristova žrtva za nas potiče nas da se žrtvujemo za druge.