Moramo li?

17 listopad 2016Pročitajte: Prva posl. Solunjanima 5:12-28

12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima! 16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas. 19 Ne gasite Duha! 20 Ne prezirite proroštava! 21 A sve kušajte i što je dobro zadržite! 22 Klonite se svake vrste zla!
23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri. Neka se vaš cjeloviti duh, vaša duša i vaše tijelo sačuva besprijekorno za dolazak našega Gospodina Isusa Krista! 24 Vjeran je onaj koji vas pozva, on će i izvršiti.
25 Braćo, molite se za nas!
26 Pozdravite svu braću svetim poljupcem! 27 Zaklinjem vas Gospodinom da se pročita ova poslanica svoj braći. 28 Neka milost Gospodina našega Isusa Krista bude s vama!

A On je odlazio na samotna mjesta i predavao se molitvi.

Luka 5:16

JOIE je molitvom započela bogoslužje za djecu, a zatim su zajedno pjevali. Šestogodišnji Emmanuel počeo se vrpoljiti na stolcu kada se ponovo molila nakon što je predstavila vjeroučitelja Arona. Tada je i Aron započeo i završio poduku molitvom. Emmanuel je prosvjedovao: »To su četiri molitve! Ja ne mogu sjediti mirno tako dugo!«

Ako mislite da je Emmanuelu bilo teško, pročitajte Prvu poslanicu Solunjanima 5:17: »Molite se bez prestanka« ili uvijek budite u duhu molitve. Čak i neki od nas odraslih smatraju molitvu dosadnom. Možda zato što ne znamo što reći ili ne shvaćamo da je molitva razgovor s našim Ocem.

François Fenelon je u 17. stoljeću napisao nekoliko riječi o molitvi koje su mi pomogle: »Recite Bogu što vam je na srcu kao što biste rekli dobrom prijatelju. Sve što vas veseli i rastužuje. Recite Mu svoje nevolje, kako bi vas utješio; recite Mu svoje radosti, da bi ih uravnotežio; recite Mu svoje težnje, da bi ih pročistio.« Zatim nastavlja: «Razgovarajte s Njime o svojim iskušenjima da bi vas zaštitio od njih. Pokažite Mu rane svoga srca da bi ih izliječio. Budete li priznavali sve svoje slabosti, potrebe, probleme, neće vam manjkati riječi.»

Jačajmo prisnost s Bogom i željet ćemo provesti više vremena s Njime.

Anne Cetas

Molitva je intimni razgovor s našim Bogom.