Moja braća i sestre

22 listopad 2016Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40

31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Što ste učinili jednomu od ove Moje najmanje braće, to ste Meni učinili.

Matej 25:40

PRIJE nekoliko godina, kada je započela recesija u Južnoj Kaliforniji, pastor Bob Johnson nije vidio samo teškoće. Vidio je i priliku. Zato je ugovorio sastanak s gradonačelnikom njihova grada i pitao ga: »Želimo pomoći. Što može učiniti naša crkvena zajednica?« Gradonačelnik je bio zapanjen. Ljudi obično dolaze k njemu nešto tražiti, a ovaj mu je čovjek ponudio pomoć.

Zajedno su osmislili plan kako riješiti neke od gorućih potreba. Samo je u njihovoj državi bilo više od 20.000 umirovljenika koje nitko nije posjetio cijele prethodne godine. Stotine siročadi trebalo je obitelj. I mnoga druga djeca trebala su pomoć kako bi uspješno završila školovanje. Nešto od toga moglo se riješiti bez velikih novčanih izdataka, ali sve je iziskivalo vrijeme i volju. A to je ono što su oni mogli dati.

Isus je svojim učenicima govorio o budućem danu kada će reći svojim vjernim sljedbenicima: »Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno» (r. 34). Rekao im je i da će biti iznenađeni svojom nagradom. Tada će im reći: »Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste Meni učinili« (r. 40).

Božje kraljevstvo napreduje kada nesebično dajemo svoje vrijeme, ljubav i sve ono što je Bog dao nama.

Tim Gustafson

Davanje nije samo za bogate; ono je za sve nas.