Bog je s vama

23 listopad 2016Pročitajte: Jeremija 1:1-10

1 Ovo su govori Jeremije, Hilkijina sina, iz svećeničkoga roda, što je stajao u Anatotu u Benjaminovoj zemlji. 2 Njemu dođe Gospodnja riječ u dane Judina kralja Jošije, Amonova sina, u trinaestoj godini njegova vladanja. 3 I dođe mu ona u dane Judina kralja Jojakima, Jošijina sina, do završetka jedanaeste godine Judina kralja Sidkije, Jošijina sina, do odvođenja stanovnika Jeruzalema u petom mjesecu.
4 Dođe mi Gospodnja riječ:
5 »Prije nego te satkah u majčinu krilu,
ja sam te izabrao.
Prije nego si izašao iz majčina krila,
posvetio sam te,
postavio sam te za proroka narodima.«
6 A ja rekoh: »Ah, moćni Gospodine, evo,
ne mogu govoriti, ja sam još tako mlad!«
7 Ali mi Gospodin odvrati:
»Ne govori: Ja sam još tako mlad!
Idi samo kamo te šaljem!
Navješćuj što ti zapovjedim!
8 Ne boj se njih!
Jer sam ja s tobom da te očuvam!«,
veli Gospodin.
9 I Gospodin pruži svoju ruku i dotače se mojih usta.
I reče mi Gospodin:
»Eto, stavljam svoje riječi u tvoja usta.
10 Vidi, dajem ti danas punomoć
nad narodima i kraljevstvima,
da trgaš i razdireš,
da istrebljuješ i rušiš,
da gradiš i sadiš!«

Ne boj se njih! Jer sam Ja s tobom da te očuvam!

Jeremija 1:8

DOK sam radio kao pripravnik u kršćanskom časopisu, napisao sam članak o čovjeku koji je postao kršćaninom. Dramatično se promijenio, rekao je ‘zbogom’ svom bivšem životu i prigrlio svoga novog Gospodara: Isusa. Nekoliko dana nakon što je časopis dospio u ruke čitatelja, dobio sam anonimnu prijetnju: »Pazite što radite, Darmani. Gledamo vas! Nastavite li pisati takve priče, život vam je u opasnosti.«

To nije bio jedini put da su mi prijetili jer sam ljude upućivao na Krista. Jednom mi je prilikom neki čovjek rekao da se gubim skupa s traktatom što sam mu nudio. U oba sam slučaja ustuknuo. No to su bile samo prijetnje. Mnogi kršćani doživjeli su ispunjenje prijetnji. Nekada je to što živite pobožnim životom dovoljno da biste doživjeli neugodnosti.

Gospodin je rekao Jeremiji: »Idi samo kamo te šaljem! Navješćuj što ti zapovjedim!« (Jeremija 1:7) A Isus je rekao svojim učenicima: »Eto, Ja vas šaljem kao ovce među vukove« (Matej 10:16). Da, možemo doživjeti prijetnje, teškoće, pa čak i bol. No ne bojmo se. »Jer Ja sam s tobom«, rekao je Jeremiji (Jeremija 1:8), a Isus je svoje sljedbenike uvjeravao: »Evo, Ja sam s vama… do svršetka svijeta« (Matej 28:20).

S kakvom se god nevoljom suočili nastojeći živjeti za Gospodina, možemo biti sigurni u Njegovu prisutnost.

Lawrence Darmani

Blaženi koji trpe progonstvo zbog pravde! Njihovo je Kraljevstvo nebesko. Matej 5:10