Pacijent koji se moli

29 listopad 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 17:6-19

6 Ja objavih tvoje ime ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji su bili. Ti si ih dao meni, i tvoju riječ su držali. 7 Sad znaju da je sve što si mi dao od tebe. 8 Jer riječi koje si dao meni ja dadoh njima. Oni ih primiše i doista spoznaše da od tebe izađoh, i povjerovaše da si me ti poslao. 9 Ja se za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji. 10 Sve što je moje jest tvoje i što je tvoje jest moje, i ja se proslavih u njima. 11 Više nisam u svijetu – ali su oni u svijetu. Ja dolazim k tebi. Oče sveti, sačuvaj u svome imenu ove koje si mi dao, da budu jedno kao mi! 12 Dok sam bio s njima, čuvao sam u tvome imenu ove koje si mi dao, i sačuvao ih, i nitko od njih ne propade, osim sina propasti, da se ispuni Pismo. 13 A sad k tebi dolazim, i ovo govorim, dok sam još u svijetu, da imaju moju radost u punini. 14 Ja sam im predao tvoju riječ. A svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta, kao što ni ja nisam od svijeta. 15 Ne molim da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih sačuvaš od zla. 16 Od svijeta nisu, kao što ni ja nisam od svijeta. 17 Posveti ih u istini! Riječ je tvoja istina. 18 Kao što si ti mene poslao u svijet, i ja njih šaljem u svijet. 19 I za njih ja posvećujem sebe da i oni budu posvećeni u istini.

Oče sveti, sačuvaj u svome imenu ove koje si Mi dao, da budu jedno kao Mi!

Ivan 17:11

U povodu smrti Alana Nanningae, koji je živio u mome gradu, u novinama je objavljena osmrtnica i članak koji je govorio o njemu kao »istaknutom i predanom svjedoku za Krista.« Bilo je riječi o njegovom obiteljskom životu i karijeri, a spomenuli su i to da mu je posljednjih godina zdravlje bilo jako narušeno. Članak je završio ovim riječima: »Česti boravci u bolnici i služenje ostalim bolesnicima donijeli su mu počasni naslov »pacijent koji se moli«. Bio je čovjek koji se, u vlastitoj nevolji, brinuo o drugima i molio se za njih.

Nekoliko sati prije nego što Ga je Juda izdao, Isus se molio za svoje učenike: »Više nisam u svijetu – ali su oni u svijetu. Ja dolazim k Tebi. Oče sveti, sačuvaj u svome imenu ove koje si Mi dao, da budu jedno kao Mi« (r. 11). Znajući što će se dogoditi, Isus nije bio zaokupljen sobom nego se je usredotočio na svoje sljedbenike i prijatelje.

Kada smo bolesni ili u nevolji, trebamo druge i čeznemo za njihovim molitvama. Koliko nam samo te molitve pomažu i ohrabruju nas! No, možda možemo i mi, poput našega Gospodina, podignuti oči i moliti se za one oko sebe koji trebaju Božju pomoć.

David McCasland

Naše nevolje mogu ispuniti naše molitve ljubavlju i suosjećanjem za druge.