Čuti Boga

Deaf womanPročitajte: Prva knjiga o Samuelu 3:1-10

1 Mladi je Samuel vršio službu Gospodnju pod Elijevim nadzorom. U ono je vrijeme bila objava Gospodnja nešto rijetko; nije se događalo često proročko viđenje. 2 A jednoga dana dogodi se ovo: Eli je spavao u svojoj sobi. Oči su mu bile oslabile, tako da više nije mogao vidjeti. 3 Ali svjetiljka Božja nije se još bila ugasila. Samuel je spavao u Gospodnjem svetištu, gdje je bio kovčeg Božji.
4 Tada zovnu Gospodin Samuela. On odgovori: »Evo me!«
5 Otrča k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.«
On odvrati: »Ja te nisam zvao. Idi i spavaj!« I on ode i zaspa.
6 A Gospodin opet zovnu Samuela. Samuel ustade, ode k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.«
On odvrati: »Ja te nisam zvao, moj sine! Idi opet i spavaj!« 7 Samuel, naime, nije još poznavao Gospodina; još mu se nije bio objavio Gospodin.
8 I zovnu Gospodin Samuela po treći put. On ustade, ode k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.« Sad spozna Eli da je Gospodin zvao dječaka.
9 Zato reče Eli Samuelu: »Idi i spavaj! Ako te zovne, odgovori: Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!« Samuel ode i zaspa na svojemu mjestu.
10 Gospodin dođe stade i zovnu ga kao prije: »Samuele, Samuele!«
Samuel odgovori: »Govori, sluga tvoj sluša!«

Samuel odgovori: »Govori, sluga Tvoj sluša!«

1 Samuelova 3:10

ČINILO mi se kao da sam pod vodom. Zbog prehlade i alergije zvukovi su bili prigušeni ili su potpuno isčezli. Tjednima nisam dobro čula. To mi je pomoglo da shvatim koliko često sposobnost da čujem uzimam zdravo za gotovo.

Dok je spavao u Gospodinovu svetištu, mladi Samuel nije znao što se događa kada je čuo da ga netko zove (1 Samuelova 3:4). Triput je otišao velikom svećeniku Eliju, no tek je treći put Eli shvatio da to Gospodin govori Samuelu. »U ono je vrijeme bila objava Gospodnja nešto rijetko« (r. 1) i ljudi nisu osluškivali Njegov glas. Zato je Eli rekao Samuelu što da odgovori (r. 9).

Danas Gospodin govori mnogo više nego u Samuelovo doba. U Poslanici Hebrejima piše: »Bog, koji je negda mnogo puta… govorio ocima po prorocima, progovori nama… po Sinu» (1:1). A u 2. poglavlju Djela apostolskih čitamo o silasku Duha Svetoga (r. r. 1-4) koji nas uvodi u »svu istinu« koju nas je Krist naučio (Ivan 16:13). No, moramo naučiti slušati Njegov glas i odgovoriti u poslušnosti. Poput mene kada sam bila prehlađena, možda ćemo čuti kao da smo pod vodom. To što mislimo da nam Gospodin govori, moramo usporediti s onime što piše u Bibliji ili potražiti pomoć zrelih kršćana. Njegova smo ljubljena djeca i čujemo Njegov glas.

Amy Boucher Pye

Gospodin govori svojoj djeci, ali moramo prepoznati Njegov glas.