Udarci prijatelja

10 prosinac 2016Pročitajte: Mudre izreke 27:5-10

5 Bolji je javni ukor, nego tajna ljubav.
6 Udarci iz ruke prijatelja dobro su smišljeni;
ali su lažni mrziteljevi poljupci.
7 Tko je sit, gazi nogama i med samotok;
a gladnu je čovjeku sve gorko slatko.
8 Kakva je ptica koja odleti iz svojega gnijezda,
takav je čovjek koji bježi iz svojega zavičaja.
9 Ulje i kâd razvesele srce;
isto tako slatka utjeha prijatelja iz srca,
koji vjerno savjetuje.
10 Ne ostavljaj svoga prijatelja i prijatelja svojega oca!
Ne idi u kuću svojega brata!
U dan tvoje nesreće bolji je susjed u blizini,
nego brat u daljini.

Udarci iz ruke prijatelja dobro su smišljeni.

Izreke 27:6

JEDNOGA se dana Charles Lowery požalio svom prijatelju da ga boli donji dio leđa. Tražio je suosjećanje, no umjesto toga dobio je iskreno mišljenje. »Ne mislim da je tvoj problem bol u leđima; problem je tvoj trbuh. Tvoj trbuh je tako velik da previše opterećuje tvoja leđa.«

U kolumni časopisa namijenjenog propovjednicima i pastorima Charles je napisao da se odupro iskušenju da se uvrijedi. Smršavio je i bol u leđima je nastala. Charles je prizanao da je bolji »javni ukor nego tajna ljubav. Udarci iz ruke prijatelja dobro su smišljeni« (r. r. 5,6.).

Problem je u tome što bismo često radije bili uništeni pohvalama nego spašeni kritikama, jer istina boli. Ranjava naš ego, uznemirava nas i traži promjenu.

Pravi prijatelji ne uživaju u tome da nam nanose bol. S druge strane, previše nas vole da bi nas obmanjivali. To su ljudi koji nam, odvažno i s ljubavlju, skreću pozornost na ono što možda već znamo, ali nam je teško to prihvatiti i u skladu s time živjeti. Ne govore nam samo ono što bismo voljeli čuti nego i ono što trebamo čuti.

Salomon odaje priznanje takvom prijateljstvu u svojim poslovicama. Isus je otišao korak dalje – On je podnio rane našega odbacivanja, ne samo da bi nam rekao istinu o nama nego da bi nam pokazao koliko nas voli.

Poh Fang Chia

Prijatelj je onaj koji vam može reći istinu u ljubavi.