Služiti Bogu molitvama

11 prosinac 2016Pročitajte: Prva knj. o Kraljevima 18:41-45

41 Potom reče Ilija Ahabu: »Idi gore, jedi i pij! Jer čujem već hujanje dažda.« 42 Ahab ode gore kako bi jeo i pio. A Ilija se pope navrh Karmela, prignu se k zemlji i sakri svoje lice među koljena. 43 Tada zapovjedi svom sluzi: »Idi gore i pogledaj prema moru!« On ode gore, pogleda i javi: »Ništa se ne vidi.« On odgovori: »Idi još sedam puta!« 44 Kad bi sedmi put, javi: »Eno diže se od mora oblačić, malen kao čovječja ruka.« I on zapovjedi: »Idi, reci Ahabu: Upregni i silazi, da te ne uhvati dažd!« 45 A u najkraće vrijeme zamrači se nebo od vjetra i oblaka, i pade jak dažd.

Jer mnogo može ustrajna molitva pravednika.

Jakovljeva 5:16

DA bi proveo svoj naum, Bog često izabire djelovati kroz molitve. Vidimo to na primjeru proroka Ilije kada mu je rekao da se moli, a On će dati kišu i okončati sušu koja je u Izraelu trajala tri i pol godine (r. 17). Iako je Bog obećao kišu, ubrzo nakon toga »Ilija se pope navrh Karmela, prignu se k zemlji i sakri svoje lice među koljena« – i usrdno se molio da počne padati kiša (1 Kraljevima 18:42). Zatim, dok se i dalje molio, Ilija je poslao svoga slugu da ide i pogleda prema moru ima li traga kiši. Morao je to ponoviti još sedam puta (r. 43).

Ilija je znao da Bog od njega traži da sudjeluje u Njegovu djelu poniznom, ustrajnom molitvom. Usprkos našim ljudskim ograničenjima, Bog može odlučiti djelovati kroz našu molitvu na zadivljujući način. Zbog toga u 5. poglavlju Jakovljeve poslanice piše da »mnogo može ustrajna molitva pravednika«. Zato nas Jakov neprestano podsjeća da je Ilija bio čovjek »kao i mi« (r. r. 16,17).

Kada odlučimo služiti Bogu moleći se ustrajno poput Ilije – sudjelujemo u nečemu predivnom – i u svakome trenutku možemo iz prve ruke svjedočiti čudu!

James Banks

Duhom k nebu sežimo, molimo i bdijmo.

Ruke k nebu dižimo, Bogu slavu dajmo.

Velikim očekivanjima veličamo Boga.