Novac

12 prosinac 2016.Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:24-34

24 Nitko ne može služiti dva gospodara. Ili će jednoga mrziti i drugoga ljubiti, ili će uz jednoga prianjati i drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i mamoni.
25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.

Ne možete služiti Bogu i mamoni.

Matej 6:24

NA početku karijere dok sam svoj rad doživljavao više kao služenje, a ne posao, jedna mi je tvrtka ponudila puno bolje plaćeno radno mjesto. Za našu bi obitelj to sigurno bilo jako dobro. Postojao je samo jedan problem. Ja nisam tražio novi posao jer sam bio zadovoljan svojim koji je postupno prerastao u poziv. Ali novac…

Nazvao sam oca, koji je tada bio sedamdesetogodišnjak, i objasnio mu situaciju. Iako je njegov nekada oštar um bio usporen moždanim udarom i godinama, njegov je odgovor bio odlučan i jasan: »Ne opterećuj se novcem. A što bi radio?«

Istog sam trenutka odlučio. Novac je bio jedini razlog zbog kojeg bih napustio posao koji sam volio! Hvala, tata.

Isus je velik dio Propovijedi na gori posvetio novcu i našoj opterećenosti njime. Naučio nas je da se ne molimo da steknemo bogatstvo, nego za »kruh naš svagdašnji« (r. 11). Upozorio je na pogubnost gomilanja blaga na zemlji i rekao da pogledamo ptice i cvijeće kao dokaz da je Bogu iskreno stalo do Njegova stvorenja (r. r. 19-31). »Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu«, rekao je Isus, »i sve će vam se to dodati« (r. 33).

Novac je bitan. No ne bi smio biti presudan u donošenju odluka. Teška vremena i važne odluke prilika su da na nove načine rastemo u vjeri. Naš se nebeski Otac brine za nas.

Tim Gustafson

Nemojte brkati iskušenja i prilike.