Ljubav prema neprijatelju

19 prosinac 2016Pročitajte: Jona 3:10 – 4:11

10 Kada Bog vidje njihova djela, da se naime okaniše svojega zla puta, sažali se Bog zbog nesreće kojom im je bio zaprijetio, i ne učini je.
4
1 To vrlo ozlovolji Jonu i on se razljuti. 2 Ovako se on pomoli Gospodinu: »Ah, Gospodine, to je eto ono što sam mislio kad sam još bio u svojoj postojbini! Upravo sam zato htio prije pobjeći u Taršiš. Jer sam znao da si ti milostiv i milosrdan Bog, strpljiv i bogat milosrđem, i sažališ se zbog nesreće. 3 A sada, Gospodine, uzmi ipak moj život od mene, jer je bolje za me da umrem nego da živim!« 4 Ali ga Gospodin samo upita: »Je li pravo od tebe da si tako zlovoljan?«
5 Tada iziđe Jona iz grada i sjede na istoku grada. Načini ondje sebi kolibu, i sjedio je pod njom u sjeni da vidi što će se dogoditi gradu. 6 I Bog, Gospodin, dade te se izvi bršljan koji uzraste nad Jonom, da njegovoj glavi pruži sjenu i da ga izliječi od njegove zlovolje. Jona se bršljanu veoma radovao. 7 A kad je sljedećega dana osvanula zora, dade Bog te crv podgrize bršljan, tako da je usahnuo. 8 Kad je bilo ogranulo sunce, posla Bog vruć istočni vjetar. I sunce zapeče Joni u glavu, tako da ga je ostavila sva snaga. Tada je sebi poželio smrt i rekao: »Bolje je za me da umrem nego da živim!«
9 A Bog upita Jonu: »Je li pravo od tebe da si zbog bršljana tako zlovoljan?« On odgovori: »Jest, upravo sam zlovoljan do smrti!« 10 Gospodin odvrati: »Tebi je žao bršljana, premda se nisi trudio za nj i nisi ga odgojio. U jednoj se noći izvio i u jednoj je noći propao. 11 A meni da ne bude žao Ninive, velikoga grada, u kojem stanuje više od sto i dvadeset tisuća ljudi koji ne mogu razlikovati desno od lijevog, a usto još mnogo životinja?«

Ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu hvalu za to očekujete?

Luka 6:32

NA početku rata, 1950. godine, petnaestogodišnji Kim Chin-Kyung pridružio se južnokorejskoj vojsci u obrani domovine. No ubrzo je shvatio da nije dorastao strahotama rata. I dok su njegovi prijatelji umirali oko njega, počeo je moliti Boga da ga sačuva, a zauzvrat je obećao da će naučiti voljeti svoje neprijatelje.

Danas, šezdeset i pet godina poslije, dr. Kim pamti tu molitvu. Desetljećima skrbi za siročad i pomaže u obrazovanju sjevernokorejskih i kineskih mladih ljudi. Stekao je mnogo prijatelja među onima koje je nekoć smatrao neprijateljima. Danas izbjegava političke etikete. Umjesto toga, on voli. To je izraz njegove vjere u Isusa.

Prorok Jona ostavio je drukčiju ostavštinu. Čak ni čudesno spašavanje iz utrobe velike ribe nije promijenilo njegovo srce. Iako je na kraju poslušao Boga, Jona je rekao da će radije umrijeti nego gledati kako Gospodin iskazuje milost njegovim neprijateljima (Jona 4:1,2,8).

Možemo samo nagađati je li Jona ikada naučio voljeti Ninivljane. No sigurno možemo razmisliti o sebi. Hoćemo li prihvatiti njegov stav prema onima kojih se bojimo ili koje mrzimo ili ćemo zamoliti Boga da nam da sposobnost voljeti svoje neprijatelje kao što je On iskazao milost nama?

Mart DeHaan

Ljubav sve pobjeđuje.