Koja je prigoda?

Pročitajte: Propovjednik 3:9-17

9 Što koristi dakle čovjeku koji se trudi sva njegova muka? 10 Vidjeh nevolju koju Bog naprti ljudima, da se muče oko nje. 11 On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka. 12 Spoznadoh: Ništa bolje nema za njih nego da se vesele i uživaju u životu. 13 A i da čovjek jede i pije, i uživa život uza svu svoju muku, dar je to Božji. 14 Spoznadoh: Sve što stvori Bog, traje vječno. Ne može se tomu ništa dodati, ništa od toga oduzeti. Bog je to uredio da bi ga se čovjek bojao. 15 Što jest, to je već davno bilo. Što će biti, to je već odavna bilo. Što je prošlo, Bog opet donosi. 16 Još nešto vidjeh pod nebom: umjesto prava – tu je vladala bezbožnost; umjesto pravednosti – tu je vladala prijevara. 17 I ovako rekoh u svom srcu: Bog će suditi pobožnome kao bezbožniku. Jer on je vrijeme postavio za svako osnivanje i djelovanje.

Sve što stvori Bog, traje vječno.

Propovjednik 3:14

RAZDRAGANO je lice četverogodišnjeg Ashera virilo iz kapuljače njegove omiljene majice. Plišana kapuljača u obliku glave krokodila razjapljenih čeljusti kao da je progutala njegovu glavu! Srce njegove mame se stisnulo. Željala je da kao obitelj ostave dobar dojam kada dođu u posjet obitelji koju nisu vidjeli dugo vremena.

»Oh, dušo,« rekla je, »to baš nije prikladno za tu prigodu.«

»Naravno da je!« Asher se veselo usprotivio.

»Hmm, a koja bi to bila prigoda?« upitala je. Asher je odgovorio: »Pa znaš. Život!» Naravno, ostao je u toj majici.

Taj je nestašni dječak već shvatio istinu 12. retka 3. poglavlja Propovjednika: »Ništa bolje nema… nego da se vesele i uživaju u životu.« Ta nam se knjiga može činiti depresivnom i često ju pogrešno razumijemo jer je pisana iz ljudske, a ne iz Božje perspektive. Njezin se pisac, kralj Salomon, pita: »Što koristi dakle čovjeku koji se trudi?« (r. 9) Pa ipak, njome se provlači tračak nade. »A i da čovjek jede i pije, i uživa život uza svu svoju muku, dar je to Božji« (r. 13).

Mi služimo Bogu koji nam daje dobre stvari da u njima uživamo. Sve što On čini »traje vječno« (r. 14). Ako Ga priznajemo i slijedimo Njegove zapovijedi, On daje cilj, smisao i radost našem životu.

Tim Gustafson

Gospodin koji nas je stvorio želi da Ga učinimo središtem svojega života.