U svim okolnostima

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:16-18

16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas.

Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas.

1 Solunjanima 5:18

U predgrađu gdje živim često se žalimo zbog nestanka struje. To se događa do triput tjedno i traje do dvadeset i četiri sata, ostavljajući nas u potpunome mraku. Teško je i zbog toga što se ne možemo koristiti osnovnim kućanskim uređajima.

Naša susjeda, kršćanka, često pita: »Trebamo li i za to zahvaliti Bogu?« Pritome misli na citirani redak iz Prve poslanice Solunjanima. Mi odgovaramo: »Da, naravno da uvijek u svemu zahvaljujemo.« Ali bezvoljnost kojom to kažemo svaki put kada nestane struje i naše gunđanje govore suprotno.

Međutim, jednoga je dana naša uvjerenost da trebamo zahvaljivati Bogu u svim okolnostima dobila novo značenje. Vratio sam se s posla i zatekao susjedu vidno potresenu. »Hvala Isusu što nije bilo struje. Moja bi kuća izgorjela, a moja obitelj poginula!«

Kamion za odvoz smeća udario je u električni stup ispred njezine kuće i visokonaponski kabel pao je na nekoliko obližnjih kuća. Da je bilo struje, izbio bi požar, kuće bi izgorjele, mnogi bi stradali, a možda i poginuli.

U teškim okolnostima s kojima se suočavamo možda je teško reći: »Hvala, Gospodine.« Možemo biti zahvalni Bogu, koji u svakoj situaciji vidi priliku za nas da Mu vjerujemo – neovisno o tome vidimo li koja je Njegova svrha.

Lawrence Darmani

Božjom milošću možemo u svemu biti zahvalni.