Budi li radost?

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:4-9

4 Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se! 5 Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima! 6 Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe! 7 I Božji mir, koji nadilazi svaki um, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.
8 Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno! 9 Što naučiste, primiste, čuste, i vidjeste od mene, to činite, i Bog mira bit će s vama!

Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito… časno… pravedno… sveto… ljubazno…pohvalno… kreposno i što je god hvale vrijedno!

Filipljanima 4:8

KNJIGA mlade Japanke Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život prodana je u tri milijuna primjeraka širom svijeta. Bit poruke Marie Kondo je kako se riješiti nepotrebnih stvari u svojim domovima i ormarima – stvarima koje nas pritišću. »Uzmite neku stvar«, kaže ona, »i zapitajte se: ‘Budi li radost u meni?’ Ako je odgovor potvrdan, zadržite ga. Ako je odgovor ne, dajte ju nekome.«

Apostol Pavao pozvao je kršćane u Filipima da teže za radošću u svome odnosu s Kristom. »Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se!« (r. 4) Umjesto da im život bude tjeskoban, on ih potiče da mole za sve i dopuste da Božji mir sačuva njihova »srca i misli u Kristu Isusu« (r. r. 6,7)

Gledajući svoje svakodnevne zadaće i odgovornosti, vidimo da nisu sve zabavne. Tada se zapitajmo: »Može li to što radim zapaliti iskru radosti u Božjemu srcu? A u našemu?« Promjena razloga zašto nešto radimo može promijeniti ono što o tome osjećamo.

»Uostalom, braćo, sve što je čestito… dično… pravedno… nevino… ljubezno… na dobru glasu… kreposno i hvale vrijedno, to neka bude sadržaj vaših misli!« (r. 8, K. S.) Te su Pavlove oproštajne riječi hrana za naše misli i recept za radost.

David McCasland

Usredotočenost na Gospodina početak je radosti.