Dobar, loš, zao

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 20:35-42

35 Ujutro iziđe Jonatan u polje, kako je bio ugovorio s Davidom. Pratio ga je jedan mladi sluga. 36 On reče sluzi: »Trči i nađi strijele koje odapinjem!« Dok je momak trčao, odapne on strijele preko njega. 37 Kad momak dođe na mjesto na kojem su ležale strijele što ih je bio odapeo Jonatan, viknu Jonatan za momkom: »Strijele leže ispred tebe, tamo dalje!« 38 Još viknu Jonatan za momkom: »Brže, pohitaj! Ne stoj!« Sluga Jonatanu podiže strijele i donese ih svojemu gospodaru. 39 Sluga nije znao ništa, samo su Jonatan i David znali što je. 40 Jonatan preda svoje oružje sluzi, koji je bio s njim, i reče mu: »Idi, odnesi to u grad!« 41 Kad je sluga bio otišao, diže se David u pozadini, baci se ničice na zemlju na lice i pokloni se tri puta. Potom se poljubiše, i plakali su privijeni jedan uz drugoga; osobito je David plakao vrlo gorko. 42 Tada Jonatan reče Davidu: »Idi u miru! Što smo obojica prisegli u ime Gospodnje, za to je Gospodin svjedok između mene i tebe, između mojih i tvojih potomaka, dovijeka!«

Jer On reče: »Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti.«

Hebrejima 13:5

PRIJATELJICA mi je poslala SMS poruku u kojoj je pisalo: »Tako mi je drago što možemo jedna drugoj reći dobro, loše i zlo!« Prijateljice smo već dugi niz godina i naučile smo dijeliti svoje radosti i svoje neuspjehe. Svjesne smo da smo daleko od savršenstva, no dijelimo svoje borbe i veselimo se uspjesima jedna druge.

David i Jonatan također su bili dobri prijatelji. Njihovo je prijateljstvo započelo u dobrim vremenima kada je David pobijedio Golijata (pročitajte 1 Samuelova 18:1-4). Dijelili su strahove u lošim vremenima ljubomore Jonatanova oca (18:6-11; 20:1,2). Na kraju su patili zajedno tijekom zlih vremena kada je kralj Šaul planirao ubiti Davida (20:42).

Dobri prijatelji nas ne napuštaju kada se vanjske okolnosti promijene. Oni ostaju s nama i u dobrim i lošim vremenima. Dobri prijatelji također nas mogu usmjeriti prema Bogu kada smo u zlim danima, u iskušenju da okrenemo leđa Gospodinu.

Prava prijateljstva su dar od Boga, ona su primjer savršenog Prijatelja koji ostaje vjeran kroz dobra, loša i zla vremena. Zato se još jednom podsjetimo na Gospodinovo obećanje: »Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti!« (Hebrejima 13:5, K. S.)

Keila Ochoa

Prijatelj je prva osoba koja dolazi kada svi drugi odlaze.