Zagovornik

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 1:8 – 2:2

8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako kažemo da nismo sagriješili, činimo ga lašcem, i njegova riječ nije u nama.
2
1 Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko sagriješi, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika. 2 On je pomirna žrtva za naše grijehe, i ne samo naše, nego i svega svijeta.

Ako tko sagriješi, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista, pravednika.

1 Ivanova 2:1

U lipnju 1962. godine Clarence Earl Gideon iz zatvorske ćelije na Floridi napisao je molbu Vrhovnome sudu SAD-a. Želio je da preispitaju njegovu osudu za zločin za koji je rekao da nije počinio. Dodao je da nije imao sredstava kojima bi platio odvjetnika. Godinu dana poslije, u povijesnom slučaju Gideon protiv Wainrighta, Vrhovni je sud donio odluku da ljudi koji ne mogu platiti svoju vlastitu obranu dobiju službenog branitelja – odvjetnika – o trošku države. Tom odlukom te uz pomoć odvjetnika kojega je imenovao sud, Clarenceu Gideonu ponovno se sudilo i na kraju je oslobođen.

No, što ako nismo nevini? Prema riječima apostola Pavla, svi smo krivi. Ali nebeski sud osigurava Branitelja koji o Božjem trošku nudi da nas brani i skrbi za naše duše (r. 2). U ime svoga Oca, Isus dolazi k nama i nudi slobodu koju čak i zatvorenici opisuju boljom od one koju su doživjeli kada su bili vani. To je sloboda srca i uma.

Bilo da patimo zbog zla koje smo mi učinili bilo da je ono učinjeno nama, Isus nas sve može zastupati. S punim pravom On može iskazati milost, oprostiti i utješiti.

Isus, naš zagovornik, može zatvor izgubljene nade, straha, ili kajanja pretvoriti u mjesto svoje prisutnosti.

Mart DeHaan

Onaj koji je umro umjesto nas sada živi kao naš zagovornik.