Bolje od Pinatae

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Milošću ste spašeni.

Efežanima 2:5

NEMA meksičkoga slavlja bez pinatae – kartonske ili glinene posude sa slatkišima. Djeca štapom udaraju po njoj nadajući se da će ju razbiti i domoći se slatkiša koji se u njoj nalaze.

U 16. stoljeću redovnici su se koristili pinataema kada su željeli nečemu podučiti lokalno stanovništvo Meksika. Napravili su pinataeu sa sedam vrhova koji su predstavljali sedam smrtnih grijeha. Udaranje pinatae prikazivalo je borbu protiv zla, a kad su slatkiši pali na zemlju, ljudi su ih mogli ponijeti kući da ih podsjećaju na ono što ih čeka u nebu kao nagrada za to što su sačuvali vjeru.

No, zlo ne možemo pobijediti sami. Bog ne čeka na naš trud da bi nam iskazao milost. U Poslanici Efežanima piše »milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji« (2:8). Mi ne pobjeđujemo grijeh; Krist je to već učinio.

Djeca se bore za slatkiše iz pinatae, ali kada vjerujemo u Isusa, svi primamo Božje darove. »Blagoslovljen Bog… koji nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom« (1:3). Primamo oproštenje grijeha, otkupljenje, posinjenje, novi život, radost, ljubav i još mnogo toga. Ali ne dobivamo sve to jer smo sačuvali vjeru i jer smo jaki; dobijamo to jer vjerujemo u Isusa. Duhovne blagoslove dobijamo samo milošću – nezasluženom milošću!

Keila Ochoa

Spašeni smo milošću. Sada uživamo ​​u brojnim blagoslovima koji iz toga slijede.