Trčite

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:12-21

12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu. 15 Mi koji smo »savršeni« razmišljajmo dakle ovako, a ako što drukčije mislite, Bog će vas o tome poučiti. 16 U međuvremenu držimo se onoga što smo dostigli!
17 Ugledajte se u mene, braćo, i gledajte one koji tako žive kao što nas imate za ugled! 18 Jer mnogi o kojima sam vam mnogo puta govorio, a sada i plačući govorim, žive kao neprijatelji Kristova križa. 19 Njima je svršetak propast, bog im je trbuh, a slava u njihovoj sramoti. Misle samo na ovozemno. 20 Ali naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja očekujemo, Gospodina Isusa Krista. 21 On će preobraziti naše bijedno tijelo da bude jednako njegovu slavnom tijelu, po sili kojom može sve sebi podložiti.

Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Filipljanima 3:14

JEDAN od meni najdražih televizijskih programa je The Amazing Race (Čudesna utrka). U tom reality showu deset parova odlazi u neku stranu zemlju u kojoj se moraju utrkivati koristeći vlakove, autobuse, bicikle i noge, kako bi došli s jednoga mjesta na drugo i ondje dobili upute za sljedeći izazov. Cilj je svakoga para doći na odredište prije ostalih, a nagrada je milijun dolara.

Apostol Pavao usporedio je kršćanski život s utrkom. Priznao je da još nije stigao na cilj. »Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu« (Filipljanima 3:13,14).

Pavao se nije osvrtao ni dopuštao da ga prijašnji promašaji opterete osjećajem krivice, niti je dopustio da ga trenutačni uspjesi učine zadovoljnim. Trčao je prema cilju, da postane što sličniji Isusu.

I mi trčimo tu utrku. Usprkos prijašnjim neuspjesima ili uspjesima, nastavimo trčati prema konačnome cilju da postanemo sve sličniji Isusu. Mi se ne utrkujemo za ovozemaljsku nagradu nego za nebesku – da zauvijek uživamo u Njegovoj prisutnosti.

Marvin Williams

Nikad nemojte prestati nasljedovati Isusa.