Jedan od nas

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 2:9-18

9 Isusa, koji je bio postavljen samo malo ispod anđela, vidimo zbog podnesene smrti ovjenčana slavom i čašću. Tako je po Božjoj milosti za sve okusio smrt.
10 Doista, dolikovalo je da Onaj zbog kojega je sve, po kojemu je sve i koji dovede mnoge sinove u slavu, po patnjama privede k slavi Početnika njihova spasenja. 11 Uistinu, i onaj koji posvećuje i oni koji se posvećuju – svi su od jednoga. Zato se ne stidi zvati ih braćom, 12 govoreći:
»Objavit ću tvoje ime svojoj braći,
usred skupa ću te hvaliti.«
13 I opet:
»Ja ću se u njega uzdati.«
I opet:
»Evo, ja i djeca koju mi je Bog dao.«
14 Budući da djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dio u tome, da smrću satre onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla. 15 Tako izbavi one koji su cijeloga života bili u ropstvu zbog straha od smrti. 16 Doista, ne zauzima se za anđele, nego se zauzima za Abrahamove potomke. 17 Zato je trebalo da bude u svemu sličan braći, kako bi bio milosrdan i ovjerovljen veliki svećenik pred Bogom te okajavao grijehe naroda. 18 Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

Hebrejima 2:18

NA komemoraciji Charlesu Schulzu (1922. – 2000.), tvorcu stripa Peanuts, čiji je glavni lik Charlie Brown, prijateljica i kolegica karikaturistica Cathy Guisewite govorila je o njegovu čovjekoljublju i suosjećanju. »Charles je svakome na svijetu dao likove koji točno znaju kako se svi mi osjećamo i zbog kojih se nikada ne osjećamo samima. A onda je dao i samoga sebe, i učinio da nikada nismo osamljeni… Ohrabrivao nas je. Suosjećao je s nama. Učinio je da osjećamo da je jednak nama.«

Kada nam se čini da nas nitko ne razumije ili nam ne može pomoći, sjetimo se da nam je Isus dao samoga sebe i da točno zna tko smo i s čime se danas suočavamo.

U Poslanici Hebrejima 2:9-18 nalazimo zapanjujuću istinu da je Isus u vrijeme boravka na zemlji u potpunosti dijelio našu ljudskost (r. 14.). On je za sve nas podnio smrt (r. 9), pobijedio moć đavla (r. 14) i oslobodilo »one koji su cijeloga života bili u ropstvu zbog straha od smrti« (r. 15).

Isus je bio poput nas, »u svemu sličan braći, kako bi bio milosrdan Veliki svećenik pred Bogom te okajavao grijehe naroda« (r. 17). Hvala Ti, Gospodine, što si dijelio našu ljudskost, kako bismo prepoznali tvoju pomoć danas i živjeli u Tvojoj prisutnosti zauvijek.

– David McCasland

Nitko ne razumije kao Isus.