Dva portreta

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:19-24

19 Isus opazi da su ga htjeli upitati i reče im: »Za to li se zapitkujete među sobom što rekoh: Malo, i ne ćete me vidjeti, i opet malo, i vidjet ćete me? 20 Zaista, zaista kažem vam: Vi ćete plakati i tugovati, a svijet će se radovati; vi ćete se žalostiti, ali će se vaša žalost okrenuti u radost. 21 Žena kad rađa, osjeća tjeskobu jer dođe njezin čas. Ali kad rodi dijete, više se ne sjeća muke zbog radosti jer se rodi čovjek na svijet. 22 Tako i vi osjećate žalost, ali ću vas opet vidjeti i radovat će se vaše srce, i vaše vam radosti nitko ne će uzeti. 23 I u onaj dan ne ćete me pitati ni za što. Zaista, zaista kažem vam: Ako što zamolite Oca u moje ime, dat će vam. 24 Dosad niste molili ništa u moje ime. Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna.

Tako i vi osjećate žalost, ali ću vas opet vidjeti i radovat će se vaše srce, i vaše vam radosti nitko ne će uzeti.

Ivan 16:22

ČVRSTO držeći u rukama dvije uokvirene fotografije, ponosna ih je baka pokazivala prijateljima u crkvenom predvorju. Na prvoj je bila njezina kći dok su još živjeli u svojoj domovini Burundiju. Na drugoj je bio njezin unuk, kojega je nedavno rodila njezina kći. Umrla je rađajući ga.

Jedna je prijateljica prišla baki i pogledala slike. A onda je podigla ruke, nježno joj obuhvatila lice i kroz suze tiho rekla: »Znam. Znam.«

I znala je. Dva mjeseca prije toga sahranila je sina.

Ima nešto posebno u tješenju onih koji su iskusili našu bol. Oni znaju. Neposredno prije svoga uhićenja, Isus je upozorio svoje učenike: »Vi ćete plakati i tugovati, a svijet će se radovati.« A zatim je nastavio: »Vi ćete se žalostiti, ali će se vaša žalost okrenuti u radost« (Ivan 16:20). U samo nekoliko sati učenici će biti shrvani Isusovim uhićenjem i raspećem. No njihova će se velika žalost pretvoriti u nezamislivu radost kada ga opet ugledaju živa.

Izaija je prorokovao o Mesiji: »A On je nosio naše patnje, naše je žalosti uzeo na se« (Izaija 53:4). Imamo Spasitelja koji ne samo da zna za našu bol; On ju je iskusio. On zna. Stalo mu je. Jednoga će se dana i naša žalost pretvoriti u radost.

– Tim Gustafson

Isus zna!