Voljeti savršeno

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 13:4-8

4 Ljubav dugo trpi, dobrostiva je;
ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se.
5 Ne čini što ne valja, ne traži svoje,
ne razdražuje se, ne misli o zlu,
6 ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.
7 Sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve trpi.
8 Ljubav nikad ne prestaje;
a proroštva će prestati,
jezici će umuknuti,
znanje će proći.

Sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav nikad ne prestaje

1 Korinćanima 13:7,8

GLAS joj je podrhtavao dok je pričala o problemima koje ima sa svojom kćeri. Zabrinuta zbog problematičnih prijatelja svoje tinejdžerice, oduzela joj je mobitel i svugdje je išla s njom.

Kada sam razgovarala s njezinom kćeri, otkrila sam da ona jako voli svoju mamu, ali ju guši njezina ljubav. Želi slobodu.

Kao nesavršena bića, svi imamo probleme u svojim odnosima. Jesmo li roditelj ili dijete, samci ili u braku, teško nam je iskazati ljubav na pravi način, reći ili učiniti pravu stvar u pravo vrijeme. Cijeloga života učimo voljeti.

U 13. poglavlju Prve poslanice Korinćanima apostol Pavao opisuje savršenu ljubav. Njegov standard zvuči divno, ali voljeti tako izgleda gotovo nemoguće. Dobro je da imamo Isusa kao primjer. Dok je susretao ljude s različitim potrebama i problemima, pokazao je kako savršena ljubav izgleda na djelu. Ako ga slijedimo, uronjeni u Njegovu ljubav i vođeni Njegovom riječi, bit ćemo Mu sve sličniji. I dalje ćemo griješiti, ali nas Bog može osloboditi grijeha i učiniti da iz svake situacije proiziđe nešto dobro, jer Njegova ljubav »sve pokriva« i »nikad ne prestaje« (r. r. 7,8).

– Poh Fang Chia

Da pokaže svoju ljubav, Isus je umro za nas; mi svoju ljubav pokazujemo tako što živimo za Njega.