Susret istoka i zapada

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 14:1-12

1 Slaboga u vjeri primajte lijepo, ali ne osuđujte mišljenja. 2 Jedan naime vjeruje da smije sve jesti, a onaj koji je slab jede povrće. 3 Neka onaj koji jede ne prezire onoga koji ne jede, a onaj koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga je Bog primio. 4 Tko si ti da sudiš tuđemu sluzi? On svojemu gospodaru stoji ili pada; a stajat će jer ga Gospodin može podignuti. 5 Jer jedan razlikuje dan od dana, a drugi smatra sve dane jednakima: svatko neka je uvjeren za svoje mišljenje! 6 Onaj koji pazi na dan, zbog Gospodina pazi; i koji jede, zbog Gospodina jede, jer zahvaljuje Bogu. I koji ne jede, zbog Gospodina ne jede te zahvaljuje Bogu. 7 Doista, nijedan od nas ne živi samomu sebi, i nijedan ne umire samomu sebi. 8 Jer ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Ako dakle živimo, ili ako umiremo, Gospodnji smo. 9 Krist je zato umro i oživio da zavlada i mrtvima i živima. 10 A, ti, zašto osuđuješ svojega brata? Ili zašto prezireš svojega brata? Jer svi ćemo stajati pred Božjim sudom. 11 Pisano je naime:
»Tako ja živ bio, govori Gospodin,
meni će se pokloniti svako koljeno,
i svaki će jezik slaviti Boga.«
12 Tako će dakle svatko od nas dati Bogu račun za sebe.

Tko si ti da sudiš tuđemu sluzi?

Rimljanima 14:4

KADA su učenici iz Jugoistočne Azije dobili učitelja iz Sjeverne Amerike, gostujući je učitelj naučio nešto novo. Nakon što je učenicima dao njihov prvi test u kome su trebali zaokružiti točan odgovor, bio je iznenađen jer su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Kada im je vraćao ispravljene ispite, predložio je da sljedećeg puta, umjesto da ne odgovore ništa, pokušaju pogoditi koji je odgovor točan. Iznenađen, jedan je od učenika podigao ruku i upitao: »Što ako sam slučajno odabrao točan odgovor? To bi značilo da sam znao odgovor, a to nije istina.« Očito su čenik i nastavnik imali različita shvaćanja i običaje.

U novozavjetno su doba obraćenici židovskog i poganskog podrijetla dolazili Kristu sa shvaćanjima tako različitim kao što se Istok razlikuje od Zapada. Uskoro su se prepirali oko najrazličitijih stvari. Primjerice, kojega dana treba štovati Boga i što Kristovi sljedbenici smiju jesti ili piti. Apostol Pavao pozvao ih je da se sjete jedne bitne činjenice: Nitko od nas nema pravo prosuđivati srce nekoga drugog.

Zbog mira s drugim vjernicima, Bog nas poziva da uvidimo da smo svi odgovorni našemu Gospodinu, da se ponašamo u skladu s Njegovom Riječju i svojom savješću. I jedino On može suditi nakane našega srca (r. r. 4-7).

– Mart DeHaan

Budite spori suditi drugima, ali brzi suditi sebi.