Prokušani vatrom

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:1-12

1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena raseljeništva.
2 Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, 3 znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. 4 A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka. 5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni. 7 Takav čovjek neka ne misli da će primiti što od Gospodina. 8 Čovjek razdijeljene duše nestalan je na svim svojim putovima.
9 Neka se brat neugledna roda hvali svojim uzdignućem, 10 a bogati svojim poniženjem, jer će proći kao cvijet trave. 11 Jer sunce zapeče žegom, osuši travu, i njezin cvijet otpade, i krasota njezina uvenu. Tako će i bogati uvenuti na svojim putovima.
12 Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.

Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.

Jakovljeva 1:12

PROŠLE sam zime posjetila Prirodoslovni muzej u Coloradu i tom sam prigodom saznala neke nevjerojatne činjenice o jasikama. Cijeli šumarak vitkih bijelih jasika može niknuti iz samo jedne sjemenke i dijeliti isto korijenje. Mreža korijenja može postojati stotinama godina neovisno o tome raste li iz njega drveće ili ne. Ono miruje pod zemljom i čeka požar, poplavu ili lavinu da naprave mjesta u sjenovitoj šumi. Nakon što je prirodna nepogoda očistila tlo, korijenje napokon može osjetiti sunčevu toplinu. Tada niču mladice koje postaju stablima.

Za jasike novi rast omogućuje razorna snaga prirodnih nepogoda. Jakov piše da je naš rast u vjeri također moguć kao posljedica nevolja. »Iskreno se radujte«, piše on, »kad padnete u različite kušnje, znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka« (r. r. 2-4).

Teško je biti radostan dok traju nevolje, ali tješimo se činjenicom da Bog koristi teške okolnosti da nam pomogne dostići zrelost. Poput jasike, vjera može rasti u teškim vremenima, kada nevolje naprave mjesta u našem srcu da bi do nas mogla doprijeti Božja svjetlost.

– Amy Peterson

Kušnje i provjere mogu nas približiti Kristu.