Jeste li pripremljeni

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 17:8,32-37,48-50

8 I on se postavi i viknu redovima Izraelaca ovako: »Što iziđoste spremni za boj? Nisam li ja Filistejac, a vi Šaulove sluge? Izaberite jednoga između sebe, pa neka iziđe k meni!
32 David reče Šaulu: »Neka nitko ne gubi srčanosti zbog njega! Sluga će tvoj izići i borit će se s tim Filistejcem.«
33 Šaul odvrati Davidu: »Ne možeš ti ići na toga Filistejca i s njim se boriti. Jer ti si još dječak, a on je ratnik od mladosti.«
34 David odvrati Šaulu: »Sluga je tvoj čuvao ovce svojemu ocu. Pa kad bi došao lav ili medvjed i odnio si ovcu iz stada, 35 potrčao bih ja za njim, udario bih ga i oteo bih mu je iz čeljusti. A ako bi skočio na me, uhvatio bih ga za grivu i ubio bih ga. 36 Lavove i medvjede ubijao je tvoj sluga, i tomu neobrezanom Filistejcu bit će kao i svima njima; jer je osramotio vojsku Boga živoga.«
37 David nastavi: »Gospodin, koji me je izbavio iz lavljih i medvjeđih pandža, izbavit će me i iz ruku toga Filistejca.«

48 Kad se je Filistejac pomaknuo i sve se bliže primicao Davidu, David brže potrča prema filistejskoj vojsci. 49 Pritom uhvati torbu, izvadi kamen, zavitla ga iz praćke i pogodi Filistejca u čelo. Kamen se zabi u čelo, tako da je on pao naprijed na tlo. 50 Tako pobijedi David Filistejca praćkom i kamenom i pogubi Filistejca, a da nije imao David mača u ruci.

»Gospodin, koji me je izbavio iz lavljih i medvjeđih pandža, izbavit će me i iz ruku toga Filistejca.«

1 Samuelova 17:37

DOK sam polazila srednju školu, više od dvije godine radila sam u restoranu brze hrane. Neki su poslovi bili teški. Gosti su glasno prigovarali, a ja sam se morala ispričavati zbog neželjene ploške sira u sendviču koji nisam ja napravila. Nakon tog posla prijavila sam se za rad na računalu na svome fakultetu. No poslodavce je više zanimalo moje iskustvo iz restorana brze hrane nego moja vještina na računalu. Željeli su biti sigurni da se znam ophoditi s ljudima. Moje iskustvo u neugodnim okolnostima pripremilo me je za bolji posao!

Mladi je David prošao stvari koje bismo mogli nazvati neugodnima. Kada su Izraelci trebali poslati nekoga da se bori s Golijatom, nitko nije bio dovoljno hrabar da prihvati izazov. Nitko osim Davida. Kralj Šaul bio je neodlučan, ali David mu je objasnio da se kao pastir borio i ubio lava i medvjeda da zaštiti ovce (1 Samuelova 17:34-36). Samouvjereno je rekao: »Jahve koji me je izbavio iz lavlje pandže i medvjeđe šape, izbavit će me i iz ruku toga Filistejca« (r. 37, K. S.).

To što je bio pastir nije mu priskrbilo ugled, ali ga je pripremilo za borbu s Golijatom te da u konačnici postane najvećim izraelskim kraljem. Možda se nalazimo u teškoj situaciji, ali kroz to nas Bog možda priprema za nešto bolje i veće!

– Julie Schwab

Bog koristi sadašnje okolnosti da nas pripremi za budućnost.