Baš kao tata

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 5:17-20

17 Isus im izjavi: »Otac moj neprestano djeluje, danas kao uvijek. I ja tako radim.« 18 Zato su još više gledali Židovi da ga ubiju, jer ne samo da je prestupao subotu, nego je i Boga nazivao svojim Ocem i time se pravio jednak Bogu.
19 Isus im odvrati: »Zaista, zaista kažem vam: Sin ne može ništa činiti sam od sebe, nego što vidi da čini Otac. Što on čini, to i Sin jednako čini. 20 Jer Otac ljubi Sina i sve mu pokazuje što sam čini. I pokazat će mu veća djela od ovih, tako da ćete se veoma čuditi.

Isus im odvrati: »Zaista, zaista kažem vam: Sin ne može ništa činiti sam od sebe, nego što vidi da čini Otac. Što On čini, to i Sin jednako čini.«

Ivan 5:19

NIJE li užitak vidjeti dijete kako oponaša svoje roditelje? Koliko smo puta vidjeli dječaka kako sjedi u očevu automobilu, čvrsto drži izmišljeni upravljač i pomno prati što će tata sljedeće učiniti. Sjećam se da sam i ja to radio kada sam bio mali. Ništa mi nije pružalo veće zadovoljstvo od toga da radim upravo ono što je radio moj tata – a siguran sam da je njemu bio još veći užitak gledati mene kako ga oponašam.

Vjerujem da se i Bog tako osjećao kada je vidio svoga ljubljenog Sina da radi isto što radi On, Njegov Otac – traži izgubljene, pomaže siromašnima i liječi bolesne. Isus je rekao: »Sin ne može ništa sam od sebe učiniti, nego samo ono što je vidio da čini Otac. Što Ovaj čini, to jednako čini i Sin« (Ivan 5:19, K. S.).

I mi smo pozvani činiti isto – budimo »nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca« i živimo »u ljubavi kao što Krist ljubio nas« (Efežanima 5:1,2). I dok postajemo sve sličniji Kristu, nastojmo voljeti kao što Otac voli, opraštati kao što On oprašta, brinuti se kao što se On brine i živjeti životom koji ugađa Njemu. Užitak je, u sili Duga Svetoga, oponašati Njegove postupke, znajući da će naša nagrada biti osmijeh na licu našega Oca koji nas voli.

– Leslie Koh

Otac nam daje Duha da nas učini nalik Sinu.