Kako smo odjeveni

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 13:11-14

11 Upoznajte ovo vrijeme: već je čas da se probudite od sna; jer je sada bliže naše spasenje negoli kad povjerovasmo. 12 Prođe noć, a dan se približi. Odbacimo dakle djela tmine, a obucimo se u oružje svjetla! 13 Hodimo pošteno kao po danu, ne u raskošnim gozbama i pijankama, ne u nečistoći i raspuštenosti, ne u svađi i zavisti; 14 nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i brinući se za tijelo ne ugađajte požudama!

… nego se obucite u Gospodina Isusa Krista.

Rimljanima 13:14

U svojoj knjizi Nositi Boga spisateljica Lauren Winner kaže da naša odjeća može šutke drugima prenijeti poruku tko smo. Ono što odijevamo može otkriti čime se bavimo, naše raspoloženje ili društveni položaj. Razmislite o tome što bi mogla otkriti majica s veliki natpisom na prednjoj strani, a što poslovno odijelo, uniforma ili masne traperice. Ona piše: »Vrlo je privlačna ideja da, kao i kada je u pitanju odjeća, kršćani mogu bez riječi govoriti nešto o Isusu.«

Prema Pavlovom mišljenju, i mi možemo bez riječi predstavljati Krista. U Poslanici Rimljanima piše: »Nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i brinući se za tijelo ne ugađajte požudama!« (r. 14) Što to znači? Kada postanemo kršćani mi uzimamo Kristov identitet. Mi smo »Božji sinovi po vjeri u Kristu Isusu« (Galaćanima 3:26). To je naš položaj. To postižemo tako što nastojimo živjeti za Isusa i biti Mu nalik, rastući u posvećenosti, ljubavi i okrećući leđa grijesima kojima smo nekoć robovali.

Taj rast u Kristu rezultat je djelovanja Duha Svetoga u nama i naše želje da Mu budemo bliže kroz proučavanje Riječi, molitvu i vrijeme provedeno u zajedništvu s drugim kršćanima (Ivan 14:26). Kada drugi slušaju ono što govorimo i gledaju kako se ponašamo, što im to govori o Kristu?

– Alyson Kieda

Kad nas drugi vide, neka to što vide govori pohvalno o našem Spasitelju.