Iz dubine

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 22:17-20

17 S visine me stiže i uhvati me,
iz silnih me voda izvuče,
18 istrgnu me od mojih jakih neprijatelja,
od protivnika koji su od mene bili jači.
19 Napadoše me u dan moje nevolje,
ali mi je Gospodin bio zaštitnik.
20 Izvede me na čistinu,
oslobodi me, jer mi je bio milostiv i naklonjen.

S visine me stiže i uhvati me, iz silnih me voda izvuče.

2 Samuelova 22:17

POZORNO sam gledao vodu, spreman reagirati na svaki znak opasnosti. Tijekom šestosatnog dežurstva kao spasilac sam stajao uz rub bazena i brinuo se o sigurnosti plivača. Kada bih otišao ili bi mi na trenutak popustila pozornost, posljedice bi mogle biti kobne. Ako je plivaču prijetila opasnost od utapanja zbog ozljede ili nedostatka vještine, moja je odgovornost bila da ga izvučem iz vode i stavim na sigurno mjesto uz rub bazena.

Nakon što je iskusio Božju pomoć u borbi protiv Filistejaca (pročitajte 2 Samuelova 21:15-22), David svoje spašavanje uspoređuje s izvlačenjem iz silnih voda (22:17). Njegov život i životi njegovih ljudi bili su u opasnosti. Napao ih je moćan neprijatelj, no Bog se odazvao na njegov poziv i spasio ga od opasnosti koja mu je prijetila.

I dok su spasioci na bazenima i plažama plaćeni da se brinu o sigurnosti plivača, Bog nije spasio Davida zato što je morao već zato što mu je »bio milostiv i naklonjen« (r. 20). Srce mi poskakuje od radosti jer znam da Bog pazi na mene i štiti me ne zato što to mora nego zato što to želi.

Kada nas pritisnu životni problemi, možemo naći spokoj u spoznaji da Bog, naš Spasitelj, vidi naše borbe, i zato što nam je »milostiv i naklonjen« pazi na nas i štiti nas.

– Kirsten Holmberg

Bog uživa u spašavanju svoje djecu.