Oprošteno je!

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 1:1-10

1 Što je bilo od početka, što smo čuli, što smo vidjeli svojim očima, što razmotrismo i što naše ruke opipaše o Riječi života 2 – jer se Život očitova, i vidjeli smo, i svjedočimo, i navješćujemo vam život vječni, koji bijaše u Oca, i objavi se nama. 3 Što smo vidjeli i čuli navješćujemo i vama, da i vi imate zajedništvo s nama; a naše je zajedništvo s Ocem i s njegovim Sinom Isusom Kristom. 4 Ovo vam pišemo da radost naša bude potpuna.
5 A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlo i u njemu nema nikakve tame. 6 Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine. 7 Ako li u svjetlu hodimo, kao što je on u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. 8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako kažemo da nismo sagriješili, činimo ga lašcem, i njegova riječ nije u nama.

Kao izgubljena ovca ja zalutah: traži slugu svojega jer ne zaboravih Tvojih zapovijedi.

Psalam 119:176

MOJ je prijatelj Norm Cook ponekad imao iznenađenje za svoju obitelj kada bi došao kući s posla. Ušao bi kroz ulazna vrata i viknuo: »Oprošteno vam je!« To nije značilo da je netko od njih nešto skrivio i treba oproštenje. Samo ih je želio podsjetiti da, iako su nesumnjivo zgriješili tijekom dana, milošću Božjom im je sve oprošteno.

Apostol Ivan o milosti piše ovako: »Ako li u svjetlu hodimo, kao što je On u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, Njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. Ako priznajemo svoje grijehe, On je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde« (1 Ivanova 1:7-9).

»Ako li u svjetlu hodimo« je metafora koja znači slijediti Isusa. Oponašanje Isusa uz pomoć Duha, tvrdi Ivan, je znak da smo se pridružili apostolima u zajedništvu vjere. Mi jesmo istinski kršćani, no nemojmo se zavaravati: povremeno ćemo učiniti loše odabire. I zato nam je milost dana u punoj mjeri: možemo uzeti onoliko oproštenja koliko trebamo.

Nismo savršeni; samo nam je oprošteno po Isusu! To je dobra vijest danas.

– David Roper

Nadzirite svoje srce svakoga dana kako se ne biste udaljili od Božje mudrosti.