Povlašteni pristup

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 12:18-24

18 Doista, ne pristupiste opipljivoj gori i ognju razgorjelom, ni tami, ni mraku, ni jeki, 19 ni zvuku trube, ni zvuku riječi za koji su slušatelji molili da im više tako ne govori. 20 Jer nisu mogli podnijeti zapovijed: »Ako se i živinče dotakne gore, bit će kamenovano.« 21 I tako je strašno bilo ono što se vidjelo da Mojsije reče: »Uplašio sam se i dršćem.« 22 Nego pristupiste Sionskoj gori i gradu Boga živoga, nebeskome Jeruzalemu, i mnogim tisućama anđela, svečanom zboru 23 i Crkvi prvorođenaca, koji su zapisani na nebesima, i Bogu, sucu svih, i duhovima savršenih pravednika, 24 i Isusu, posredniku Novoga saveza, i krvi škropljenja koja bolje govori negoli Abelova.

Nego pristupiste… Crkvi prvorođenaca

Hebrejima 12:22,23

IAKO je bilo samo replika, Pokretno svetište podignuto u južnom Izraelu izazivalo je strahopoštovanje. Izgrađeno u prirodnoj veličini i što je moguće bliže mjerama zapisanima u Knjizi Izlaska 25 – 27 (bez pravog zlata i bagremova drva, naravno), ponosno se uzdizalo u pustinji Negev.

Kada je naša skupina prošla kroz »Svetinju« i kada smo trebali ući u »Svetinju nad svetinjama« kako bismo vidjeli »Kovčeg saveza«, mi neki smo oklijevali. Nije li to bilo najsvetije mjesto u koje je ulazio samo Veliki svećenik? Smijemo li mi samo tako ući?

Mogu zamisliti strah koji su osjećali Izraelci svaki put kada bi ulazili u Šator sastanka noseći žrtve, znajući da dolaze u prisutnost Svemogućega Boga i njihovo strahopoštovanje svaki put kada je Bog za njih imao poruku koju bi im Mojsije prenio.

Danas vi i ja možemo doći izravno Bogu bez straha, znajući da je Isusova žrtva srušila prepreku između nas i Boga (r. r. 22,23). Svatko od nas može govoriti Bogu kada god želi i dobiti Njegov odgovor kada čitamo Bibliju. Mi imamo izravan pristup o kojem su Izraelci mogli samo sanjati. Pazimo da nam se nikada ne dogodi da to uzmemo zdravo za gotovo i brižno čuvajmo tu povlasticu da svakoga dana možemo doći Ocu kao Njegova ljubljena djeca.

– Leslie Koh

Kroz molitvu imamo trenutačan pristup svome Ocu.