Trčite!

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:7-14

7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. 12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Filipljanima 3:14

DOK sam prolazio pokraj zgrade u kojoj radim, iznenadio sam se kada sa ugledao prekrasan cvijet kako raste između betonskih ploča od kojih je napravljen pločnik. Usprkos teškim uvjetima, biljka je pronašla uporište, ukorijenila se u suhoj pukotini i procvjetala. A onda sam vidio da se točno iznad nje na pročelju zgrade nalazi rashladni uređaj iz kojega tijekom dana kaplje voda. Iako je okruženje bilo loše biljka je dobivala sve što joj je trebalo za rast.

I rast u kršćanskom životu ponekad može biti otežan, ali ako ne posustanemo, s Kristom su prepreke premostive. Okolnosti koje su nam nesklone i malodušnost mogu nam izgledati kao prepreke. No ako ustrajemo u svojem odnosu s Gospodinom, možemo cvjetati poput one osamljene biljke.

To je bilo iskustvo apostola Pavla. Usprkos velikim nevoljama i kušnjama s kojima se suočavao (2 Korinćanima 11:23-27), nije odustao. »Nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus (…) Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu« (Filipljanima 3:12,14), napisao je.

Pavao je shvatio da sve može u Gospodinu koji ga »krijepi« (4:13), a možemo i mi ako nastavimo »trčati« uz pomoć Onoga koji nam daje snagu.

– Lawrence Darmani

Bog nam daje potrebnu snagu da ustrajemo i rastemo.