Što kažu stručnjaci?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 5:31-40

31 Ako ja svjedočim sam za sebe, moje svjedočanstvo nije istinito. 32 Drugi je koji svjedoči za mene, i znam da je istinito svjedočanstvo kojim svjedoči za mene. 33 Vi poslaste k Ivanu, i on posvjedoči za istinu. 34 Ali ja ne trebam svjedočanstva od čovjeka. Ja govorim samo o tom da se vi spasite. 35 On je bio svjetiljka koja gori i svijetli. A vi se htjedoste samo začas radovati u njezinu svjetlu. 36 Ja imam svjedočanstvo veće od Ivana: Djela koja mi dade Otac da ih izvršim, ta djela koja ja činim svjedoče za mene, da me je poslao Otac. 37 Tako Otac koji me posla sam posvjedoči za mene. Ali njegova glasa niste nikad čuli, ni njegova lica vidjeli; 38 i njegova riječ ne ostaje u vama, jer ne vjerujete onome koga on posla. 39 Istražujete Pisma jer mislite da imate u njima vječni život! Upravo su ona koja svjedoče za mene. 40 Ipak, vi ne ćete doći k meni da imate život.

Upravo su ona koja svjedoče za Mene. Ipak, vi ne ćete doći k Meni da imate život.

Ivan 5:39,40

NOVINAR Boston Globea Jeff Jacoby piše o »nevjerojatnoj sposobnosti stručnjaka da stvari shvate beznadno, katastrofalno pogrešno.« Letimičan pogled u nedavnu povijest dokazuje da ima pravo. Primjerice, veliki izumitelj Thomas Edison jednom je izjavio da zvučni filmovi nikada neće zamijeniti nijeme filmove. A Henry Ford je 1928. godine rekao: »Ljudi postaju previše inteligentni da bi ikada više ratovali.« Bezbroj drugih predviđanja »stručnjaka« potpuno su promašila metu. Genijalnost očito ima svoje granice.

Samo je Isus potpuno pouzdan i oštrim je riječima ukorio neke takozvane stručnjake. Vjerski vođe Njegova vremena tvrdile su da znaju istinu, da znaju kakav će biti obećani Mesija kada dođe. »Istražujete Pisma jer mislite da imate u njima vječni život!« rekao je, a zatim im je pokazao da nisu ništa razumjeli: »Upravo su ona koja svjedoče za Mene. Ipak, vi ne ćete doći k Meni da imate život« (r. r. 39,40).

Na početku još jedne nove godine čuti ćemo brojna predviđanja. Od zastrašujućih do nevjerojatno optimističnih. Mnoga će biti izrečena s mnogo samopouzdanja i autoriteta. Ne uzbuđujte se. Mi se pouzdajemo u Onoga koji je srž Pisma. U Njegovim smo rukama i mi i naša budućnost.

– Tim Gustafson

Znati budućnost je neizvjesno; poznavati Onoga u čijim je rukama budućnost je izvjesno.