Što je unutra?

Pročitajte: Druga poslanica Korinćan. 4:7-18

7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas. 8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama. 13 Pismo kaže: »Vjerovao sam, zato sam govorio.« Zato i mi, imajući isti duh vjere, vjerujemo pa govorimo. 14 Znamo da će onaj koji je uskrisio Gospodina Isusa i nas s Isusom uskrisiti i postaviti s vama. 15 Doista, sve je zbog vas da milost, umnožena zahvalom mnogih, služi na što veću Božju slavu.
16 Zato ne malakšemo, nego ako se naš izvanjski čovjek i raspada, ipak se naš unutrašnji obnavlja iz dan u dan. 17 Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. 18 Mi ne gledamo na ovo što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno.

Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas.

2 Korinćanima 4:7

»ŽELIŠ li vidjeti što je unutra?« pitala me je prijateljica kada sam joj rekla da mi se sviđa starinska krpena lutka koju je njezina kći držala u naručju. Bila sam znatiželjna i rekla sam da želim. Okrenula je lutku licem prema dolje i otvorila nezamjetni patentni zatvarač na lutkinim leđima. Iz unutrašnjosti platnenog tijela Emily je nježno izvadila blago: svoju krpenu lutku koju je imala kao djevojčica prije više od dvadeset godina. ‘Vanjska’ lutka bila je samo ljuštura bez one ‘unutarnje’ koja joj je davala čvrstoću i oblik.

Za Pavla je istina o Isusovu životu, smrti i uskrsnuću blago koje se nalazi u krhkoj čovječnosti Božjega naroda. To blago omogućuje onima koji se pouzdaju u Njega da podnose nezamislive nedaće i ustraju u svojoj službi. Kada se to dogodi, Njegovo svjetlo – Njegov život –svijetli kroz »pukotine« njihove čovječnosti. Pavao nas sve potiče da »ne malakšemo« (r. 16) jer nam Bog daje snagu da obavimo Njegov posao.

Poput one ‘unutarnje’ lutke, blago Radosne vijesti u nama daje i svrhu i srčanost našemu životu. Kad Božja snaga svijetli kroz nas, potiče druge da pitaju: »Što je unutra?« Tada možemo otvoriti svoje srce i pokazati životvorno obećanje spasenja u Kristu, a to je vječni život.

– Kirsten Holmberg

Istina Evanđelja svijetli kroz slomljenost Božjeg naroda.