Nositi se s kašnjenjem

Pročitajte: Knjiga Postanka 45:1-8

1 Tada se Josip nije više mogao dulje suzdržati pred svima koji su stajali oko njega, i povika: »Izađite svi odavle van!« Tako nije bilo nikoga uz njega kad se Josip pokazao svojoj braći. 2 On je plakao tako glasno da su ga čuli Egipćani, a dočula je za to i faraonova kuća. 3 Josip reče braći: »Ja sam Josip! Dakle još živi moj otac!« Ali njegova braća ne mogoše mu odgovoriti; tako su bili zaprepašteni pred njim.
4 A Josip pozva braću: »Pristupite samo bliže k meni!«
Kad pristupiše bliže, reče: »Ja sam vaš brat Josip, koga prodadoste u Egipat. 5 Ali sad se ništa ne uznemirujte i ne korite sebe zato što me ovamo prodadoste, jer Bog me posla pred vama da vas uzdrži na životu! 6 Već dvije godine vlada glad u zemlji, a bit će još pet godina za kojih ne će biti ni oranja ni žetve. 7 Ali Bog me posla pred vama da uzdrži vaše pleme na zemlji i da vam očuva život čudesnom pomoći. 8 Tako me dakle ne poslaste vi ovamo, nego Bog. On me učini ocem faraona i gospodarom cijele njegove kuće i vladarom čitave egipatske zemlje.

Tako me dakle ne poslaste vi ovamo, nego Bog.

Postanak 45:8

PREKID rada globalnoga računalnog sustava uzrokuje masovno otkazivanje letova zrakoplova i dugo čekanje stotina tisuća putnika u zračnim lukama. Zbog zimskih mećava i lančanih sudara zatvaraju se glavne autoceste. Osoba koja je obećala poslati odgovor »odmah«, nije to učinila. Kašnjenja često mogu izazvati ljutnju i nezadovoljstvo. Kao Isusovi sljedbenici mi smo u prednosti. Možemo potražite pomoć.

Jedan od iznimnih biblijskih primjera strpljivosti je Josipova. Prvo su ga ljubomorna braća prodala u roblje, zatim ga je gospodareva žena lažno optužila, zbog čega su ga bacili u tamnicu u Egiptu. »Ali je Gospodin bio s Josipom i pridobi mu srca« (39:21). Mnogo godina poslije, kada je Josip protumačio faraonu njegove snove, on ga je proglasio upraviteljem dvora i cijelog Egipta (pročitajte 41. poglavlje).

Vrhunac njegove strpljivosti vidimo kada su zbog gladi njegova braća došla kupiti žito. »Ja sam vaš brat Josip«, rekao im je, »koga prodadoste u Egipat. Ali sad se ništa ne uznemirujte i ne korite sebe zato što me ovako prodadoste, jer Bog me posla pred vama (…) Tako da me dakle ne poslaste vi ovamo, nego Bog« (45:4,5,8).

U kušnjama, kratkim ili dugim, poput Josipa, i mi stječemo strpljivost, razumijevanje i mir ako vjerujemo Bogu.

– David McCasland

Povjerenje u Boga omogućuje nam da živimo svoju vjeru strpljivo.