Snagom Duha

Pročitajte: Zaharija 4:1-7

1 Tada me anđeo koji je govorio sa mnom probudi opet kao čovjeka koji se budi oda sna. 2 Upita me: »Što vidiš?« Ja odgovorih: »Vidim svijećnjak, sav od zlata, i gore na njemu uljanica. On ima sedam svjetiljaka i sedam cijevi ide k svjetiljkama što su na njemu. 3 Dvije masline stoje uza nj, jedna s desne strane svijećnjaka, a druga s lijeve.« 4 Upitao sam anđela koji je govorio sa mnom: »Što to znači, gospodaru moj?« 5 Anđeo koji je govorio sa mnom odgovori mi: »Zar ne znaš što to znači?« Ja odgovorih: »Ne znam, gospodaru moj!« 6 Tada mi odgovori: »To je Gospodnja riječ Zerubabelu: Ne vojnom moći, niti silom, nego mojim duhom – veli Gospodin nad vojskama. 7 A tko si ti, velika goro? Pred Zerubabelom postat ćeš ravnica! On će iznijeti zabatni kamen s radosnim poklikom: Blago njemu, blago!«

A tko si ti, velika goro? Pred Zerubabelom postat ćeš ravnica!

Zaharija 4:7

ŠTO učiniti kada vam se na putu ispriječi planina? Priča o Dasharthu Manjhiju može nam biti nadahnuće. Kada mu je umrla žena, jer ju nije mogao odvesti u bolnicu kako bi dobila hitnu medicinsku pomoć, Manjhi je napravio nešto što se činilo nemogućim. Trebale su mu dvadeset i dvije godine da prokopa put u planini kako bi ostali suseljani mogli otići u obližnju bolnicu zatrebaju li medicinsku njegu. Zbog toga je još za života dobio priznanje indijske vlade.

Iznova sagraditi Hram vjerojatno se činilo nemogućim Zerubabelu, jednomu od izraelskih vođa koji su se vratili iz izgnanstva. Ljudi su bili obeshrabreni, suočeni s protivljenjem neprijatelja, nisu imali dovoljno sredstava niti veliku vojsku. Ali Bog je poslao Zahariju da podsjeti Zerubabela da im za tu zadaću treba nešto snažnije od velike vojske, snage pojedinaca ili ičega napravljenog ljudskom rukom (r. 6). Uvjeren u nadnaravnu pomoć, Zerubabel je bio siguran da će Bog poravnati svaku planinu, teškoću koja bude stajala na putu izgradnji Hrama i obnovi zajednice (r. 7).

Što mi činimo kada je pred nama ‘planina’? Imamo dvije mogućnosti: osloniti se na vlastitu snagu ili vjerovati u snagu Duha. Kada se pouzdamo u Božju snagu, On će ili poravnati ‘planinu’ ili će nam pomoći da se popnemo preko nje.

– Marvin Williams

Ljudska je snaga nedovoljna da ostvari Božje nakane.