Obećanja, obećanja

Pročitajte: Druga Petrova poslanica 1:1-9

1 Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koji su primili s nama jednaku dragocjenu vjeru u pravdi našega Boga i Spasitelja Isusa Krista. 2 Obilovali milošću i mirom po spoznaji Boga i Isusa, Gospodina našega!
3 Božanstvena njegova sila darovala nam je sve što služi za život i pobožnost po spoznaji onoga koji nas pozva svojom slavom i moći. 4 Po tom nam je dao dragocjena i najveća obećanja, da po njima budete dionici božanske naravi, jer ste umaknuli pogubnoj požudi svijeta.
5 I zato iz sve snage poradite na tome da svoju vjeru dopunjavate krepošću, krepost spoznajom, 6 spoznaju suzdržljivošću, suzdržljivost strpljivošću, strpljivost pobožnošću, 7 pobožnost bratskom ljubavlju, bratsku ljubav sveopćom ljubavlju. 8 Doista, ako je ovo u vama i ako se množi, ne će vas ostaviti besposlene i bez ploda za spoznaju našega Gospodina Isusa Krista. 9 Zaista, tko toga nema, slijep je i kratkovidan, zaboravio je očišćenje od svojih starih grijeha.

Po tom nam je dao dragocjena i najveća obećanja, da po njima budete dionici božanske naravi, jer ste umaknuli pogubnoj požudi svijeta.

2 Petrova 1:4

MOJA najmlađa kći i ja imamo igru koju zovemo štipanje Kad se penje po stepenicama, ja trčim iza nje i pokušavam ju uštipnuti. Pravilo je da ju smijem uštipnuti (nježno, naravno!) samo kada je na stepenicama. Kada dođe do vrha, na sigurnom je. No ponekad nije raspoložena za igru i ako se uspinjem za njom uz stepenice, strogo će reći: »Bez štipanja!« A ja bih odgovorio: »Bez štipanja. Obećajem.«

Iskreno rečeno, to se obećanje možda može činiti beznačajnim. Ali kada učinim to što kažem, moja kći upoznaje moj karakter. Vidi moju dosljednost. Zna da govorim istinu, da mi može vjerovati. Mala je stvar održati takvo obećanje. Ali obećanja ili, bolje rečeno, održavanje obećanja, ljepilo su odnosa. Ona polažu temelj ljubavi i povjerenju.

Vjerojatno je to Petar mislio kad je napisao da nam Božja obećanja omogućuju da »budemo sudionici božanske naravi« (r. 4). Kada vjerujemo onomu što je Bog rekao o sebi i o nama, Njegovo nam srce postaje bliže. To Mu daje priliku da nam otkrije svoju vjernost dok se oslanjamo na ono što je rekao da je istina. Zahvalan sam što Pismo obiluje Njegovim obećanjima koja me podsjećaju da je neiscrpno »Njegovo milosrđe. Ponavlja se svako jutro« (Tužaljke 3:22,23).

– Adam Holz

Božja riječ otkriva nam Njegovo srce.