To je pitanje stava

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:1-12

1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena raseljeništva.
2 Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, 3 znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. 4 A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka. 5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni. 7 Takav čovjek neka ne misli da će primiti što od Gospodina. 8 Čovjek razdijeljene duše nestalan je na svim svojim putovima.
9 Neka se brat neugledna roda hvali svojim uzdignućem, 10 a bogati svojim poniženjem, jer će proći kao cvijet trave. 11 Jer sunce zapeče žegom, osuši travu, i njezin cvijet otpade, i krasota njezina uvenu. Tako će i bogati uvenuti na svojim putovima.
Ljudske kušnje i Božji darovi
12 Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.

Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje.

Jakovljeva 1:2

REGINA se vozila kući s posla obeshrabrena i umorna. Dan je započeo tužnom SMS porukom njezine prijateljice, a nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Nitko se od njezinih suradnika nije složio ni s jednom od njezinih ideja. Nakon kratkog razgovora s Gospodinom u molitvi, odlučila je da je najbolje da zaboravi stres toga dana. Kupila je cvijeće i otišla u posjet prijateljici u dom za stare i nemoćne. Oraspoložila se kad joj je Maria rekla kako je Bog dobar prema njoj. »Imam svoj krevet i stolac, tri obroka dnevno i pomoć medicinskih sestara. A ponekad Bog pošalje crvendaća na moj prozor samo zato što zna da ih volim, a On voli mene.«

Stav. Način gledanja. Izreka kaže: »Život je 10 posto onoga što nam se dogodi i 90 posto onoga kako se prema tome odnosimo.« Ljudi kojima je pisao apostol Jakov bili su raspršeni zbog progonstva. On ih je molio da razmisle o tome kako se odnose prema nevoljama. Poticao ih je ovim riječima: »Smatrajte potpunom radošću… kad upadnete u razne kušnje« (r. 2, K. S.).

Svatko od nas na svoj način uči pouzdavati se u Boga u teškim okolnostima. »Radost« o kojoj Jakov govori stjećemo otkrivajući da Bog može iskoristiti nevolje da bi ojačao našu vjeru.

– Anne Cetas

Nevolje mogu potaknuti rast naše vjere.