»Da« iz ljubavi

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 3:16-24

16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?
18 Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.
19 Po tom znamo da smo od istine, i možemo umiriti svoje srce pred njim. 20 Ako nas kori naše srce, Bog je veći od našega srca. On zna sve. 21 Ljubljeni, ako nas srce ne kori, možemo s puzdanjem k Bogu. 22 Što god molimo primamo od njega, jer njegove zapovijedi držimo i činimo što je njemu ugodno. 23 A ovo je njegova zapovijed: da vjerujemo u ime njegova Sina Isusa Krista i da ljubimo jedni druge, kao što nam je dao zapovijed. 24 I tko drži Božje zapovijedi ostaje u Bogu, i Bog u njemu. Po tom poznajemo da ostaje u nama: po Duhu koga nam je dao.

Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.

1 Ivanova 3:18

DVADESETPRVOGA siječnja 2016. godine Carissa je na društvenu mrežu stavila fotografiju velike poplava u Louisiani. Sljedećega jutra dodala je apel za pomoć osobe s poplavljenog područja. Pet sati nakon toga ona i njezin suprug Bobby pozvali su sve koji žele da im se pridruže na putu od gotovo 2000 kilometara. Za manje od 24 sata trinaest ljudi krenulo je u pomoć ljudima koji su ostali bez doma. Pitam se što pokreće ljude da ostave sve i voze 17 sati kako bi dovezli najnužnije stvari, pomogli u raščišćavanju i pružili nadu ljudima u mjestu u kojem nikada nisu bili? To je ljubav.

Razmislite o ovome retku koji je Carissa objavila zajedno s pozivom za pomoć: »Prepusti Gospodu svoj put, pouzdaj se u Njega i On će djelovati!« (Psalam 37:5) To osobito vrijedi kada slijedimo Božji poticaj da pomognemo. Apostol Ivan je rekao: »Tko… vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?« (1 Ivanova 3:17) To može biti teška zadaća – ali imamo Božje obećanje da će nam pomoći činimo li »što je Njemu ugodno« (r. 22).

Kada se pokaže potreba, proslavimo Boga i recimo »da« onome što osjećamo da Bog želi da učinimo za druge.

– Dave Branon

Pokazujemo Božju ljubav kada smo spremni pomoći; pokazujemo Njegovu snagu kada se toga prihvatimo.