Istinska nada

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 5:1-11

1 Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu. 2 Po njemu smo zadobili vjerom i pristup k ovoj milosti u kojoj stojimo, i hvalimo se nadom Božje slave. 3 A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući da nevolja vodi strpljivosti; 4 a strpljivost pouzdanosti, a pouzdanost nadi; 5 nada se pak ne sramoti jer se Božja ljubav izli u naša srca Duhom Svetim, koji nam je dan. 6 Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre u pravo vrijeme za bezbožnike. 7 Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga možda bi se tko usudio umrijeti. 8 A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas. 9 Mnogo ćemo dakle više biti po njemu spašeni od gnjeva, kad smo sad opravdani njegovom krvlju. 10 Ako smo doista pomireni s Bogom, smrću njegova Sina, dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se više kao pomireni spasiti po njegovu životu. 11 A ne samo to, nego se hvalimo u Bogu po svojemu Gospodinu Isusu Kristu, po kojemu sad primismo pomirenje.

Taj Duh svjedoči našemu duhu da smo djeca Božja.

Rimljanima 8:16

NE tako davno prijatelj i ja posjetili smo Empire State Building. Red u kojem smo stajali da uđemo u tu znamenitu građevinu činio se kratkim – duž ulice i iza ugla. No kada smo ušli unutra, otkrili smo red ljudi koji se protezao preko predvorja, uz stepenice, u drugu prostoriju. Svako novo skretanje otkrivalo nam je što još moramo prijeći.

Znamenitosti i tematski parkovi pomno određuju put kojim mnoštvo mora ići kako bi se redovi činili kraćima. Ipak razočaranje vreba »iza svakog skretanja«.

Ponekad su životna razočaranja mnogo ozbiljnija. Posao kojemu smo se nadali nismo dobili; prijatelji na koje smo računali su nas razočarali; romantična veza koju smo priželjkivali nije se ostvarila. No u svemu tome Božja riječ nam donosi osvježavajuću istinu o nadi u Njemu. Apostol Pavao je napisao da »nevolja vodi strpljivosti; a strpljivost pouzdanosti, a pouzdanost nadi; nada se pak ne sramoti jer se Božja ljubav izli u naša srca Duhom Svetim, koji nam je dan« (Rimljanima 5:3-5).

I dok se s povjerenje oslanjamo na Njega, kroz svog Duha Bog nam šapće istinu da smo bezuvjetno voljeni i da ćemo jednoga dana biti s Njim – bez obzira na prepreke s kojima se suočavamo. U svijetu koji nas često može razočarati, dobro je znati da nam Bog daje istinsku nadu.

– James Banks

Oni bez nade pronalaze nadu u Kristu.