Bijeli kao snijeg

Pročitajte: Izaija 1:16-20

16 Operite se! Očistite se!
Uklonite svoja zla djela ispred mojih očiju!
Prestanite činiti zlo!
17 Učite se činiti dobro!
Težite za pravdom!
Pomažite potlačenomu!
Pribavite pravicu siroti!
Branite udovicu!

18 »Dobro dakle, sudimo se!«,
tako govori Gospodin.
»I ako su vaši grijesi crveni kao skrlet,
postat će bijeli kao vuna!
19 Ako hoćete slušati,
uživat ćete najbolje u zemlji.
20 Ali ako ne ćete i prkosite,
proždrijet će vas mač!«
– Zaista, Gospodnja usta rekoše.

I ako su vaši grijesi crveni kao skrlet, postat će bijeli kao vuna!

Izaija 1:18

PROŠLOGA studenog, moja obitelj i ja otišli smo u planine. Cijelog života živimo u tropskom podneblju i tada smo prvi put vidjeli snijeg u svoj njegovoj ljepoti. I dok smo razmišljali o bijelom pokrivaču koji je prekrio proplanke, moj se suprug sjetio retka iz Izaije: »Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega« (r. 18, K. S.).

Nakon što je pitala što je skrlet ili grimiz, naša je trogodišnja kći pitala: »Je li crvena boja nešto loše? Znala je da su grijesi ono što Bog ne voli, ali ovaj redak ne govori o bojama. Prorok je opisivao jarko crvenu boju dobivenu od jajašaca malih insekata. Odjeću bi dvaput uronili u tu boju kako bi postala postojanom. Ni kiša ni pranje ne mogu ju isprati. Grijeh je takav. Nikakav ga ljudski trud ne može ukloniti. Ukorijenjen je u srcu.

Jedino Bog može očistiti srce od grijeha. I dok smo gledali planine, divili smo se besprijekornoj bjelini koju ni pranjem ni izbjeljivanjem odjeće uronjene u skrlet ne možemo postići. Slijedimo li Petrovo učenje: »Pokajte se dakle i obratite se da vam se izbrišu grijesi« (Djela ap. 3:19), Bog nam oprašta i daje nam nov život. Samo zahvaljujući Isusovoj žrtvi možemo dobiti ono što nitko drugi ne može dati – čisto srce. Kako predivan dar!

– Keila Ochoa

Kad Bog oprašta i čini nas »bijelima«.