‘Dekica’ za svakoga

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 18:15-18,25-27

15 Za Isusom je išao Šimun Petar i drugi učenik. Taj je učenik bio poznat velikomu svećeniku, i uđe s Isusom u dvorište velikoga svećenika; 16 a Petar je stajao vani kod vrata. Onda izađe drugi učenik, koji je bio poznat velikomu svećeniku, i reče vratarici, te uvede Petra. 17 Onda reče sluškinja vratarica Petru: »Nisi li i ti od učenika ovoga čovjeka?« On reče: »Nisam.« 18 A sluge su i stražari stajali kod vatre, jer je bilo studeno, i grijali se. A i Petar je stajao s njima i grijao se.

25 A Šimun Petar je stajao i grijao se. Onda mu rekoše: »Nisi li i ti od njegovih učenika?« On zataji i reče: »Nisam.« 26 Jedan od slugu velikoga svećenika, rođak onoga kojemu je Petar bio odsjekao uho, reče mu: »Nisam li te ja vidio u vrtu s njim?« 27 Onda Petar opet zataji, i odmah pijetao zapjeva.

A prije svega imajte neprestanu ljubav među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!

1 Petrova 4:8

LINUS Van Pelt, poznatiji jednostavno kao Linus, glavno je uporište stripa Charlie Brown. Duhovit i mudar, no nesiguran, Linus stalno nosi svoju ‘dekicu’. Možemo se poistovjetiti s njime. Svi imamo svoje strahove i nesigurni smo.

Apostolu Petru strah nije bio stran. Kad su Isusa uhitili, pokazao je hrabrost i slijedio je Gospodina u dvor Velikog svećenika. No zatim se počeo bojati. Nije priznao da poznaje Isusa (Ivan 18:15-26). Sramotnim je riječima zanijekao svoga Gospodina. Ali Isus nikada nije prestao voljeti Petra i na kraju je obnovio njihov odnos (pročitajte Ivan 21:15-19).

Petrov naglasak na ljubavi u Prvoj Petrovoj poslanici 4:8 proizlazi iz toga što je on doživio duboku Isusovu ljubav. Upravo zato naglašava važnost ljubavi riječima: »Prije svega,« zatim nastavlja, »imajte žarku ljubav jedan prema drugomu; ‘jer ljubav oprašta mnoge grijehe’« (K. S.)

Jeste li ikada trebali takvu ‘dekicu’? Ja jesam! Nakon što sam rekao ili učinio nešto što sam poslije požalio osjetio sam hladnoću krivnje i srama. Trebao sam biti »pokriven« onako kako je u Evanđeljima Isus pokrio ponižene i osramoćene.

Za nas je Isusova ljubav pokrivač kojim trebamo velikodušno tješiti i štititi druge. Kao oni koji su primili tako veliku ljubav, budimo i oni koji ju velikodušno daju.

– Arthur Jackson

Bog voli vas i mene – zato volimo jedni druge.