Problem s ponosom

Pročitajte: Mudre izreke 16:16-22

16 Steći mudrost daleko je bolje nego steći zlato;
dobiti razboritost više vrijedi nego dobiti srebro.
17 Put je pravednih: kloniti se zla;
tko pazi na svoj put, čuva svoj život.
18 Oholost dolazi pred pad,
i oholi duh pred propast.
19 Bolje je biti ponizan malenima,
nego dijeliti plijen s oholima.
20 Tko pazi na opomenu, taj dolazi do sreće;
blago onome koji se uzda u Gospodina!
21 Tko je mudra srca, slavi se kao razuman;
i prijazna riječ promiče pouku.
22 Izvor je životu mudrost za one koji je posjeduju,
a pokuda luđaka je ludost.

Oholost dolazi pred pad, i oholi duh pred propast.

Izreke 16:18

ZA ljude koji postanu slavnima ili uglednima još za života, često kažu da su »žive legende«. Prijatelj koji je bio profesionalni igrač golfa kaže da je upoznao mnogo ljudi u svijetu sporta koji su bili »legende samo u svojoj glavi«. Ponos ima načina da iskrivi to kako vidimo sebe, dok nam poniznost pruža realniju sliku.

Pisac Mudrih izreka kaže: »Pred slomom ide oholost i pred padom uznositost« (r. 18, K. S.). Promatranje sebe u ogledalu vlastite važnosti daje nam iskrivljenu sliku. Nakon uznositosti slijedi pad.

Protuotrov ili lijek za bahatost je poniznost koja dolazi od Boga. »Bolje je biti ponizan malenima, nego dijeliti plijen s oholima« (r. 19, K. S.). Isus je rekao svojim učenicima: »Nego tko među vama hoće biti velik, taj neka bude vaš poslužitelj, i tko među vama hoće biti prvi, taj neka bude vaš sluga! Tako ni Sin Čovječji nije došao da Mu služe, nego da služi i da svoj život dade u otkup za mnoge« (Matej 20:26-28).

Nema ništa loše u primanju priznanja za postignuće i uspjeh. Teško je ostati usredotočen na Onoga koji nas poziva da Ga slijedimo govoreći: »Jer sam ja krotak i ponizan srcem. I naći ćete pokoj svojim dušama« (11:29).

– David C. McCasland

Istinska poniznost dolazi od Boga.