Zdjela zahvalnosti

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 1:1-10

1 Pavao, sluga Isusa Krista, pozvan za apostola, izabran za evanđelje Božje 2 koje je Bog unaprijed obećao preko svojih proroka u Svetim Pismima, 3 o svojemu Sinu, koji je po tijelu od Davidova roda, 4 a određen da bude silan Sin Božji, Duhom svetosti, po uskrsnuću od mrtvih; o Isusu Kristu, Gospodinu našemu. 5 Preko njega primismo milost i apostolstvo da poslušnoj vjeri privodimo sve poganske narode na čast njegovu imenu. 6 Među njima ste i vi, pozvanici Isusa Krista. 7 Svima koji su u Rimu, Božjim ljubimcima, svetima po pozivu – milost vam i mir od Boga, našega Oca, i Gospodina Isusa Krista.

8 Najprije zahvaljujem svojemu Bogu po Isusu Kristu za sve vas što se vaša vjera razglasi po svemu svijetu. 9 Svjedok mi je Bog, kojemu služim svojim duhom u propovijedanju evanđelja njegova Sina, da vas spominjem bez prestanka, 10 moleći svagda u svojim molitvama da bi mi napokon jednom pošlo za rukom doći k vama, ako je volja Božja.

Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas.

Filipljanima 1:3

DOK sam pisala na računalu, prepoznatljivi zvuk da je stigla nova e-pošta privukao je moju pozornost. Uglavnom se nastojim oduprijeti iskušenju da odmah pogledam pristiglu poštu, ali ovoj, neobično naslovljenoj, nisam odoljela: »Vi ste blagoslov«. Nestrpljivo sam otvorila e-poštu. Prijateljica koja živi u inozemstvu napisala mi je da se moli za moju obitelj. Svakog tjedna stavlja jednu od fotografija koje je dobila s božićnim čestitkama u ‘Zdjelu zahvalnosti’ na svojem kuhinjskom stolu i moli se za tu obitelj. Napisala je: »Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas« (r. 3), zatim je istaknula naš trud i naše »partnerstvo« u širenju Evanđelja.

A onda su riječi apostola Pavla Filipljanima počele pristizati na zaslon moga računala, izazivajući istu radost u mojem srcu kao što je njegovo pismo zahvalnosti izazvalo u srcima kršćana prvoga stoljeća. Izgleda da je Pavao imao naviku zahvaljivati onima koji su radili s njime. Slične riječi nalazimo na početku mnogih njegovih pisama: »Najprije zahvaljujem svojemu Bogu… za sve vas što se vaša vjera razglasi po svemu svijetu« (Rimljanima 1:8).

U prvom stoljeću Pavao je blagosivljao svoje suradnike. U dvadeset i prvom stoljeću moja se prijateljica služi ‘Zdjelom blagoslova’ da unese radost u moj dan. Kako mi možemo zahvaliti onima koji s nama služe Bogu?

– Elisa Morgan

Kome danas možete zahvaliti?