Hrabrost biti vjeran

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 3:13-18

13 I tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Ali ako i trpite zbog pravde, blaženi ste! Ne dajte se od njih zastrašiti niti uznemiriti. 15 Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima! Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama; 16 ali s krotkošću i poštovanjem, čiste savjesti, da se oni koji kleveću vaše dobro življenje u Kristu posrame u onome u čemu vas kude. 17 Bolje je naime, ako je Božja volja, da trpite zbog dobrih djela, negoli zbog zlih.

18 Jer je i Krist umro jedanput za grijehe, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu; ubijen doduše tijelom, ali oživljen Duhom.

Ne dajte se od njih zastrašiti niti uznemiriti.

1 Petrova 3:14

STRAH je Hadassahin stalni pratitelj. Hadassah, mlada Židovka koja živi u prvome stoljeću, izmišljeni je lik u knjizi Francine Rivers Glas u vjetru. Nakon što postaje ropkinjom u rimskome kućanstvu, boji se da će ju progoniti zbog vjere u Krista. Ona zna da su kršćani prezreni, a mnogi su ubijeni ili zbog vjere bačeni lavovima u areni. Hoće li imati hrabrosti da kaže istinu bude li na kušnji?

Kada njezin najgori strah postane stvarnost, njezina gospodarica i neki rimski dužnosnici koji mrze kršćanstvo od nje traže da se izjasni. Hadassah ima dvije mogućnosti: odreči se svoje vjere u Krista ili da ju bace u arenu. I tada, dok ispovijeda svoju vjeru u Krista, njezin strah nestaje i ona postaje odvažna iako se nalazi oči u oči sa smrti.

Biblija nas podsjeća da ćemo nekada trpjeti jer radimo ono što je ispravno – bilo da je riječ o naviještanju Radosne vijesti ili jer živimo bogobojaznim životom koji se protivi suvremenim vrijednostima. No rečeno nam je da se ne bojimo (r. 14), nego da štujemo »u svojim srcima Krista kao Gospodina« (r. 15, K. S.). Hadassahina se najveća bitka vodila u njezinome srcu. Kada se konačno odlučila izabrati Isusa, našla je hrabrosti pokazati svoju vjeru.

Kada donesemo odluku da štujemo Krista, On će nam pomoći da budemo neustrašivi usprkos protivljenju .

– Keila Ochoa

Budimo neustrašivi kada svjedočimo za Boga.