Nesebično davanje

Pročitajte: Malahija 3:8-12

8 Smije li čovjek varati Boga, a vi mene varate i još pitate: U čemu smo te varali? Eto, u desetini i u prinosu. 9 Prokletstvom ste opterećeni; jer me varate vi, sav narod. 10 Donosite svu desetinu u spreme, da bude hrane u mojemu Hramu! Iskušajte me ipak u tome«, veli Gospodin nad vojskama, »hoću li vam otvoriti prozore neba i izliti u izobilju na vas blagoslov! 11 Protjerat ću vam proždrljivca, da vam ne uništi roda u njivi. Vinova loza u polju ne će ostati nerodna«, veli Gospodin nad vojskama. 12 »Svi će vas narodi slaviti sretnima, jer ste zemlja koja mi je mila«, veli Gospodin nad vojskama.

Donosite svu desetinu u spreme, da bude hrane u Mojemu Hramu!

Malahija 3:10

KADA je moj sin Xavier imao šest godina, posjetila nas je moja prijateljica s malenim djetetom i Xavier mu je htio dati nekoliko igračaka. Uživala sam u njegovoj velikodušnosti, dok nije ponudio plišanu životinju za kojom je moj muž tragao po različitim trgovina i susjednim gradovima. Prijateljica je vidjela da je riječ o iznimnoj igrački i ljubazno je odbila. No, Xavier je rekao: »Moj tata mi daje mnogo igračaka pa mogu podijeliti.« Iako bih rado rekla da je Xavier naučio nesebično davati od mene, znam da često uskraćujem ono što imam i Bogu i drugima. Ali kad se sjetim da mi moj Nebeski otac daje sve što imam i trebam, lakše mi je dijeliti.

U Starome zavjetu Bog je zapovijedio Izraelcima da mu vjeruju dajući dio od svega što su primili svećenicima, koji će time pomoći drugima u potrebi. Kada je narod to odbio, prorok Malahija je rekao je da kradu Božje (r. r. 8,9). Ali ako daju dragovoljno, pokazujući da vjeruju Božjem obećanju da će skrbiti i štititi ih (r. r. 10,11), drugi će ih »narodi slaviti sretnima« (r. 12).

Bilo da je riječ o novcu, vremenu ili talentima koje smo primili od Boga, davanje može biti čin štovanja. Dajući velikodušno pokazujemo da se pouzdajemo u Boga.

– Xochitl Dixon

Dajući Bogu i drugima pokazujemo vjeru u Božje obećanje.