Izgubljeni ali nađeni

Pročitajte: Evanđelje po Luki 15:1-9

1 Svi carinici i grješnici približavali su se k njemu da ga slušaju. 2 Na to su farizeji i pismoznanci mrmljali i govorili: »Ovaj prima grješnike i jede s njima.«
3 Tada im kaza ovu prispodobu: 4 »Ako jedan od vas ima sto ovaca i jednu od njih izgubi, ne ostavi li devedeset i devet u pustinji i ne ide li za izgubljenom, dok je ne nađe? 5 Kad je nađe, uzme je pun radosti na svoja ramena. 6 I kad dođe kući, sazove svoje prijatelje i susjede i govori im: Radujte se sa mnom! Nađoh svoju ovcu koja je bila izgubljena. 7 Kažem vam: Isto će tako biti na nebu veća radost zbog jednoga jedinoga grješnika koji se obrati, negoli zbog devedeset i devet pravednika koji ne trebaju obraćenja.
8 Ili kad koja žena ima deset drahma i izgubi jednu; ne upali li tada svjetiljku, ne pomete li kuću i ne traži li brižljivo, dok ne nađe drahmu? 9 Kad nađe drahmu, sazove svoje prijateljice i susjede i govori: Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu koja je bila izgubljena.

Radujte se sa mnom! Nađoh svoju ovcu koja je bila izgubljena.

Luka 15:6

KADA smo saznali da je moja punica nestala dok je bila u kupnji s rođakinjom, moja žena i ja bili smo izvan sebe. Znali smo da pati od gubitka pamćenja i teško se snalazi, i nismo mogli znati što će učiniti. Hoće li lutati gradom, ući u prvi autobus misleći da će ju odvesti kući? Glavom su nam prolazili najgori mogući scenariji. Tražili smo ju i molili se: »Molimo Te, pronađi ju.« Nakon nekoliko sati pronašli su moju punicu. Spotičući se hodala je autocestom kilometrima daleko od trgovine. Bog nas je blagoslovio jer smo ju pronašli. Nekoliko mjeseci poslije blagoslovio je nju: u osamdesetoj godini moja je punica pronašla spasenje u Isusu.

Uspoređujući ljude s izgubljenim ovcama, Isus nam daje ovu prispodobu: »Ako jedan od vas ima sto ovaca i jednu od njih izgubi, ne ostavi li devedeset i devet u pustinji i ne ide li za izgubljenom, dok je ne nađe? Kad je nađe… sazove svoje prijatelje i susjede i govori im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh svoju ovcu koja je bila izgubljena’« (r. r. 4-6).

Pastiri broje svoje ovce kako bi bili sigurni da su sve na broju. Jednako tako je Isusu, našem Pastiru, vrijedan svatko od nas, mlad i star. Kad u životu lutamo, tražimo i pitamo se što je svrha našega života, nikada nije kasno doći Kristu.

– Leslie Koh

Čudesna milost! … izgubljen bijah, sad nađen sam. John Newton